Anstalten i Haparanda har funnits där den finns i dag sedan år 1864 och med undantag för en kortare period efter andra världskriget så lär verksamheten ha varit i gång hela tiden.
Fram till nu, och sedan 2015, har anstalten haft först 19 och nu 24 platser för ungdomar (män) mellan 18 och 21 år.
Nu står utbyggnaden klar och det innebär att anstalten går från ungdomsplatser till normalplatser och utökar från 24 till 56 platser.
Anstalten har i dag 23 intagna, från ett par veckor in i oktober 51 intagna och från 1 januari 2023 ska de kunna ta emot 56 intagna.
– Vi har gjort olika satsningar genom åren och verksamheten har förändrats radikalt. Vi jobbar ständigt med säkerheten och vi har inte haft en enda rymning sedan 2004, det är 18 år sedan. Efter det har det skett stora förbättringar vad gäller säkerhet, rutiner, skalskydd och hur man jobbar med att placera och följa upp de intagna, säger Jan Wallin, kriminalvårdschef i verksamhetsområde Luleå där också Haparanda ingår.
Anne-Li Åström och Lars Olsson är kriminalvårdsinspektörer, de är med och visar runt i anstalten.
Vi kommer till avskildhetsavdelningen, nya delen med 15 rum varav fem blir dubbelrum, till verkstaden, byggutbildningen och kockutbildningen. Annan utbildning erbjuds dem som beviljas frigång, de kan då vara i utbildning dagtid men har boendet i anstalten.
Anne-Li Åström beskriver att utvecklingen, en större anstalt, är positiv på flera sätt.
– Det är jättepositivt för samhället, här blir ju fler arbetstillfällen, och för oss som jobbar här som blir duktiga på det vi gör när vi möter fler människor och fler livsöden. Jag tror att utökningen blir ett lyft för anstalten, fler och nya tjänster ger också nya utvecklingsmöjligheter för oss som jobbar här, säger Anne-Li Åström.
Peter Karbin arbetar i byggavdelningen där de intagna får möjlighet att prova på olika arbeten inom bygg.
I det kök som håller på att färdigställas bedrivs köksutbildning, också den en arbetsmarknadsutbildning.
Anstalten i Haparanda har rekryterat ett 20-tal nya medarbetare till följd av att verksamheten växer och i dag finns här 60 heltidstjänster samt ett antal vikarier.
– Vi har ett hyfsat bra rekryteringsläge, vi söker folk hela tiden och människor söker sig hit. Ryktet går fort att det här är en bra arbetsplats, vi har låg personalomsättning och låga sjuktal, säger Jan Wallin apropå att fyra kriminalvårdsinspektörtjänster är ute nu och ytterligare fem kriminalvårdsinspektörtjänster ska ut.
Johan Modin, regionchef kriminalvården, förrättar invigningen. Han berättar att det finns ytterligare tillväxtplaner i kriminalvården.
– Vi fortsätter att växa, till 2030 ska vi ha ytterligare tre tusen fasta platser i häkten och anstalter i Sverige, säger Johan Modin.
Sven Tornberg, C, kommunalråd i Haparanda, är en av 30-talet gäster som är inbjudna till invigningen av utbyggnaden.
– Det här är en bra dag för Haparanda. Samhället är väldigt förknippat med fängelset, som vi kallar det. Verksamheten här innebär också att vi får en mer diversifierad arbetsmarknad, det finns inte bara jobb inom handel respektive vård och omsorg i Haparanda, kriminalvården är också en stor och viktig arbetsgivare här, säger Sven Tornberg.