– Black friday har seglat fram och blivit en väldigt stor shoppingdag i Sverige. Det har gått otroligt snabbt, säger Andreas Svensson, detaljhandelsanalytiker på branschens utredningsorgan HUI Research.
Här startade det som ett näthandelsfenomen för att sedan sprida sig till vanliga fysiska butiker.
– Förra året var det stora delar av butikshandeln som satsade och i år kommer det säkert att vara ännu fler, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.
Fler branscher
– Det började med främst elektronik och kläder. Nu har det nått fler branscher, bland annat har möbler och heminredning gått igång på det här, säger Andreas Svensson.
För bara några år sedan fanns knappast fenomenet i Sverige. En förklaring till det snabba genomslaget är att e-handel och traditionell butiksförsäljning kommer allt närmare varandra. Och när det går att handla från utlandet med några enkla knapptryck på datorn måste svenska handlare vara på tårna.
– Uppkommer det sådana här högtider och shoppingfenomen, så måste de svenska handlarna anpassa sig efter det och utveckla ett koncept för det, säger Andreas Svensson.
Enligt en prognos från företaget Adobe väntas svenskarna i år näthandla för över 1,3 miljarder kronor under black friday och det är i första hand svenska sajter som gynnas.
Bra affär
I grunden handlar det, enligt Anders Svensson, om lusten att göra en bra affär.
– Konsumenterna gillar att kunna handla till attraktiva priser. Om flera aktörer samlar sig kring en dag, som man har gjort nu i Sverige, så höjs ju konsumenternas medvetenhet.
Lika muntra miner har inte handlarna anledning att ha, enligt Jonas Arnberg. För även om försäljningen går upp under kampanjer som black friday så hänger inte lönsamheten med.
– Jag ifrågasätter inte det enskilda företagets motiv att satsa på black friday men det bidrar till att urholka lönsamheten och bygga en konsument som inte är beredd att handla till fullpris, säger han. (TT)