”I parkour finns inga hinder”

I naturparkour hoppar man över stock och sten – och får utmärkt träning på kuppen. Allt du behöver göra är att släppa fram barnet inom dig.

Vacker träningslokal. Ambitionen med naturparkour är att fånga barn och ungdomar som inte kan så mycket om friluftsliv. Ahmed Al-Breihi och Mina Lilja Zwedberg visar naturparkour.

Vacker träningslokal. Ambitionen med naturparkour är att fånga barn och ungdomar som inte kan så mycket om friluftsliv. Ahmed Al-Breihi och Mina Lilja Zwedberg visar naturparkour.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa2017-06-07 10:10

Välta trädstammar, bergskrevor och stubbar fungerar som en utmärkt hinderbana – perfekt att träna i. Naturparkour är en träningsform som passar alla, men lämpar sig särskilt fint för dem med ett lekfullt sinnelag som gillar att vara utomhus.

– Det är precis som namnet antyder parkour i naturen. Det handlar egentligen om att förflytta sig från punkt a till punkt b på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt. Grundfilosofin är att se varje hinder som en möjlighet till utveckling, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare på Friluftsfrämjandet.

Han berättar att parkour är en av de absolut snabbast växande ungdomssporterna. För det är en sport – trots att det inte direkt finns några regler hur den ska utövas och trots att man inte behöver någon utrusning.

– Det är ju ingen traditionell ”triangelsport” med en bred bas, där det finns en elit som tävlar. Det handlar mycket om en livsstil. När man tävlar är det mer som en social sammankomst, säger han.

Parkour kommer från Frankrike och betyder ungefär ”hinderbana” och har rötterna i det militära. Det började som en aktivitet bland ungdomar i socialt utsatta förorter till Paris och traditionellt sett har sporten mest förekommit i en urban stadsmiljö. Men nu har träningsformen bokstavligen börjat hitta ut i naturen. Friluftsfrämjandet och gymnastikförbundet har med hjälp av Allmänna arvsfonden sjösatt ett projekt för att få ungdomar att upptäcka glädjen i att röra sig i skog och mark.

– Det handlar mycket om att kombinera lekfullhet, gymnastik och klassisk hinderbaneteknik. Det är en form av spontanidrott som attraherar dem som kanske har svårt att hitta till traditionella klubbar och mer organiserad idrott, säger Ahmed.

För honom började allt i Falun när han var i tonåren runt millennieskiftet. Han drömde om att bli stuntman – skådespelaren Jackie Chan var förebilden – tränade kampsport och övade på att hoppa och slå volter ute på gården där han bodde.

– Sandlådan och klätterställningen fungerade som redskap.

Nu försöker han få andra att hitta träningsformen som han menar både bygger styrka, kondition och koordination.

– Det är ett lekfullt sätt att träna på. Alla som testar upptäcker muskler som de inte trodde att de hade. Fast egentligen har vi alla gjort de här rörelserna när vi var små och lekte skeppsbrott eller hela havet stormar.

Det kanske kan se svårt och lite vilt ut när man ser parkour på film, men Ahmed hävdar bestämt att alla kan vara med. Det finns till och med grupper för pensionärer.

– Tar man bara bort volter och sådant handlar det om klassiska rörelser och det finns inga rätt eller fel. Inom vår sport är inte målet det viktiga. Allt handlar om processen och vad som händer med dig när du tränar.

Ahmed Al-Breihi berättar om alla undersökningar som visar att många unga har ett alldeles för stillasittande liv. En färsk dansk studie visar också att ett stort antal av dem som ägnar sig mycket åt datorer och som har invandrarbakgrund, ofta är extra svåra att nå för den traditionella idrottsrörelsen.

– Många från, säg Mellanöstern, har svårt för den livsstil som följer med om du till exempel tränar gymnastik. Då kan parkour vara lättare att närma sig. Här krävs inga speciella kläder – du kan komma i dina jeans och köra barfota om du vill, säger Ahmed.

Att det inte heller behövs någon lokal är ännu ett plus. Här finns möjlighet till träning i närmsta skogsbryn.

– Förutom fysisk träning lär man sig också att respektera naturen och ta hand om den också. (TT)

Naturparkour - vad är det?

Parkour innehåller rörelser som hopp och landningar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka. Parkour utövas historiskt sett i urbana miljöer men i naturparkour byts den mot naturen.

Allt utgår från de nio grundrörelserna: krypa, gå, springa, stödja, hoppa, huka, åla, fånga/kasta, klättra.

Källor: Friluftsfrämjandet, Gymnastikförbundet, Ahmed Al-Breihi

Friluftsfrämjandets projekt

Friluftsfrämjandets projekt med naturparkour syftar till att öka ungas rörelse utomhus. Fokus är barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Genom etablering av naturparkourparker kan fler upptäcka naturen. Detta ökar möjligheterna till en hälsosam livsstil, grupptillhörighet och tillgång till naturen som livsrum. Dessutom kan det stärka mångfalden inom friluftsfrämjandet.

Parkour/freerunning och tricking

Parkour, freerunning och tricking har funnits som verksamheter i mindre utsträckning inom Gymnastikförbundet sedan 2008.

2012 fick förbundet ekonomiskt stöd av Riksidrottsförbundet för att utveckla dessa grenar inom gymnastiken.

I februari 2014 blev parkour, tricking och freerunning en del av Gymnastikförbundets ordinarie verksamhet.

Den 24 april beviljade Riksidrottsförbundet en ansökan från Svenska Gymnastikförbundet om att freerunning och tricking får officiell SM-status.

Det finns uppskattningsvis 10 000 utövare och över 120 medlemsföreningar inom dessa idrotter.

Källa: Gymnastikförbundet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om