"Är en i familjen smittad ska alla behandlas"

Sedan höstterminen startade sprids skabb på skolor i Piteå. Skabben är envisare än huvudlöss – men de går att bli av med.– Det är lite bökigt, men det går att fixa till, säger läkaren Staffan Gullsby.

Foto:

Hälsa2017-09-13 17:20

Vanligtvis brukar skolor informera om huvudlöss som kan spridas vid skolstarten. Men skolsköterskor och annan vårdpersonal i Piteå har noterat att fler än vanligt söker hjälp för klåda på grund av skabb. Det kunde PT rapportera i går.

Skabb är en form av kvalster som lever under huden och orsakar kraftig klåda.

– Det är ingen livshotande sjukdom för de som är friska, utan framförallt så är det en irriterande sjukdom, säger Staffan Gullsby, medicinsk sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden, till TT.

Man ska framförallt vara försiktig om personer med sänkt immunförsvar får skabb. Risken om man kliar är att man får sår som kan bli infekterade.

– På skolbarn, som är aktuellt nu, är det inte samma fara.

Vanligaste stället för skabb att spridas är på äldreboenden. Det kan förekomma i skolan eftersom man är inomhus och ofta sitter tätt ihop.

– Det finns en del data som talar för att det blivit vanligare, det kan i så fall kan bero på att vi är inne mer och sitter tätare. Skabb sprids inte lika lätt som huvudlös som går från hår till hår, här behövs oftast lite längre kontakt, säger Staffan Gullsby.

Till skillnad från huvudlössen, som inte klarar sig länge utanför håret, så kan skabbkvalstret överleva tre till fyra dygn utanför huden. Men de går att bli av med. Behandlingen finns att köpa receptfritt på apotek. Behandlingen tar 24 timmar och man smörjer in sig över hela kroppen.

– Men det är viktigt att inte behandla om man inte har diagnostiserats. Det finns väldigt många saker som kan klia så man bör ha diagnosen.

För att bli av med skabbkvalster så behöver man också tvätta kläder och sängkläder. Om en i familjen är smittad så ska alla behandlas, även om det inte kliar.

Staffan Gullsby säger också att skabb kan vara skämmigt, men det beror inte på brist på renlighet om man drabbas.

– Det är inget att skämmas för och det finns behandling. Det är lite bökigt, men det går att fixa till. (TT)

Hudparasiten skabb

Sjukdomen orsakas av ett kvalster, Sarcoptes scabiei, som är 0,3–0,4 mm stort och som gräver gångar i hudens yttersta skikt, hornlagret. Skabbgångarna, trådsmala centimeterlånga och ljusa, ses främst på händerna, mellan fingrarna, på fötterna, vid naveln, vid bröstvårtorna, stjärtpartiet och genitalregionen.

Människans skabbdjur infekterar bara människor och sprids oftast genom lite längre direktkontakt hud mot hud. Skabb hos immunnedsatta och äldre är mer smittsam beroende på förekomst av ett stort antal skabbdjur (hundratals) mot mindre än 10 hos en frisk, yngre individ. Tiden mellan smittotillfället och debut av klådan är tre till tio veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om