Influensa är en mycket smittsam virussjukdom som kan resultera i svår sjukdom och död. Under en "vanlig" influensasäsong kan så många som 2 000 svenskar dö till följd av viruset. Insjuknandet går ofta snabbt med hög feber, muskelvärk, halsbesvär och torrhosta som vanliga symtom. Lunginflammation är den vanligaste komplikationen. En sådan kan även drabba den sjuka senare i förloppet, men då orsakad av bakterier.
Vaccin för riskgrupper
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vissa grupper att vaccineras mot säsongsinfluensa. Dessa är äldre personer (65 år eller äldre), gravida (efter 16:e graviditetsveckan), personer med kroniska hjärt- eller lungsjukdomar, eller personer med kronisk lever- eller hjärtsvikt. Detta eftersom dessa personer löper ökad risk att bli svårt sjuka och dö av viruset, jämfört med andra.
Olika influensor
Det finns två sorters influensa A och två sorters influensa B. Det som styr hur de olika stammarna av influensa A ser ut är utseendet på de båda ytproteinerna hemagglutinin (H) och neuraminidas (N), på bilden i blått respektive rött. Innanför höljet syns virusets arvsmassa.
Skyddar ibland
Skyddseffekten varierar från år till år beroende på hur pass väl vaccinet matchar de virusstammar som cirkulerar för tillfället. Vaccinet gör dock sjukdomen lindrigare hos dem som ändå drabbas. Det vaccin som används är inte det vaccin som användes under pandemin 2009 och som orsakade narkolepsi bland barn och unga.
Hongkonginfluensan
Ett säsongsvaccin innehåller ofta skydd mot tre olika influensavarianter. Ett problem är dock att vaccinet ofta börjar tillverkas redan i februari för att användas först flera månader senare. Under den tiden hinner viruset förändra sig, ibland tillräckligt mycket för att vaccinet ska ha en sämre effekt. I år kan den så kallade Hongkonginfluensan (H3N2) bli dominerande som framför allt brukar drabba äldre. (TT)