Tågminnen från den rivna stationen lever fortfarande

För 37 år sedan lämnade den sista persontrafikerade rälsbussen Piteå tågstation. I dag är huset rivet och den grönskande växtligheten invarderar före detta anställdas minnen.

Allan har samlat på sig ett antal artiklar skrivna om tågstationen i Piteå. Han berättar om sin arbetskamrat som lyckligtvis klarade sig undan en vagnolycka på stationen

Allan har samlat på sig ett antal artiklar skrivna om tågstationen i Piteå. Han berättar om sin arbetskamrat som lyckligtvis klarade sig undan en vagnolycka på stationen

Foto: Robert Lundberg

HÅLLPLATS: PITEÅ2009-07-28 06:00
Piteåbanan mellan Piteå och Älvsbyn invigdes den 1 oktober 1915. En tjugo år lång diskussion hade då förekommit om huruvida järnvägssträckan skulle komma att vara lönsam eller inte.
Kostnaden beräknades för själva bandelen till 3 635 kronor år 1911. Därtill kom kostnaden på
60 000 kronor per bankilometer, exklusive kostnaden på 235 000 kronor för att bygga bron över Pite älv. Banbyggandet påbörjades snabbt och redan 1914 kunde den tas i bruk för provisorisk trafik och 1915 för allmän.
Rälsbussens sista sträcka
Fram till 1960-talet var allt frid och fröjd med Pitebanan. Därefter ifrågasättes trafiken på
bandelen på allvar, vilket medföljde att stationerna efter bansträckan började avbemannas.
1969 togs beslutet att avveckla persontrafiken och sätta in landsvägsbussar, och endast en personförande rälsbuss fick fortsätta gå i vardera riktning. 27 maj 1972 körde rälsbussen sin sista sträcka och därmed tog lastvagnstrafiken över helt.
Vacker byggnad
Allan Lundqvist började att
arbetade på Piteå tågstation 1970. Han var en erfaren SJ-arbetare, då han redan hade varit järnvägs-
anställd i 24 år. Allan arbetade till en början som tågklarerare och senare även i biljettexpeditionen. Han minns Piteå tågstation som en vacker byggnad.
- Stationsmästare Erik Mongs bodde med sin familj på övervåningen, och vi andra arbetade på nedervåningen eller ute på stationen, berättar Allan Lundqvist.
På nedervåningen fanns bland annat en stor väntsal, samt flera toaletter. Djupare ner i marken, under väntsalen, fanns en stor källarvåning som skulle fungera som skyddsrum vid krig. Stationshuset i Piteå revs strax
efter att Allan slutat arbeta, runt år 1990.
"Riktigt fina lokaler"
- Det gamla lokstallet står kvar, där är en annan verksamhet nu. Det är synd att stationshuset inte fick vara kvar, det var riktigt fina lokaler där, säger Allan Lundqvist.
PT tog med Allan till platsen där stationshuset tidigare stod. I dag är plätten näst intill helt igenväxt med buskar och stora träd.
- Man ska aldrig fara tillbaka till ett ställe där man en gång varit, då vill man bara minnas som det var, säger Allan och pekar ut var stationsklockan fanns.
Ny PT-serie
Piteåbanans järnvägsstationer mellan Piteå och Älvsbyn var en gång bemannade. PT har besökt platserna och människor med kopplingar till stationerna på en resa till det förflutna, för att se vad som finns där i dag. Först ut är Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om