Minskat matsvinn en dygd för svenskar

Många svenskar är öppna för att minska matsvinnet i hushållet, visar en studie från Arla. Redan nu bjuder flera företagsaktörer på lösningar som hjälper konsumenterna att göra medvetna miljöval.

Matsvinn. Många äpplen slängs i onödan. (Arkivbild)

Matsvinn. Många äpplen slängs i onödan. (Arkivbild)

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hållbarhet2017-04-16 11:42

Drygt hälften av all mat som slängs i onödan kommer från hushållen. Men problemet har inte gått konsumenterna obemärkt förbi. Faktum är att över hälften av svenskarna, i synnerhet kvinnor, är intresserade av att prova nya miljösmarta matprodukter än att låta mer mat hamna i soporna, visar Arlas årliga trendspaning Kockrapporten.

Men för att tackla matsvinnet i hushållen i större utsträckning, måste konsumenterna få en ökad medvetenhet om vilka lösningar som finns.

Redan nu erbjuder företag flera alternativ som hjälper konsumenten att tänka miljösmart, även kallat svinnsmart.

Ett exempel är Rescued Fruits som producerar juicer av frukt som annars hade gått förlorat.

– Det finns många sätt att bemöta matsvinnet i livsmedelskedjan och vi har valt att rikta in oss på äpplen och päron som står för en stor del av matsvinnet, berättar grundaren Cecilia Larsson.

Än så länge har bolaget börjat sälja flaskor till kaféer i storstäderna. De också börjat leverera en produktlinje till Ica.

För några år sedan började även livsmedelskedjan Willys sälja svinnsmarta lösningar till kund. Bolaget har exempelvis gått ihop med ett 70-tal välgörenhetsorganisationer för att rea ut mat som kunderna väljer bort.

– Det kan vara en förpackning som har fått sig en törn eller en produkt som har ett bäst-före-datum närmare i tiden. Det är inte rimligt att vi som företag ska bidra till att slänga mat till den grad som vi gör i branschen, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.

Det finns också ambitioner att lösa matsvinnet på sikt. Statliga Vinnova har exempelvis skjutit till pengar till forskningsprojektet Rise Bioekonomi med fokus på matförpackningar.

Forskaren Kristina Wickholm, som startade projektet, hoppas att konsumenterna får en bättre förståelse för vad förpackningar faktiskt innebär för matsvinnet.

– Om man tittar på produkter som salsasås, färdig risgrynsgröt och salladsmix är förpackningarna antingen för stora för en person eller för små för två personer. Att hitta rätt storlekar på förpackningar kan därför göra att färre produkter glöms bort i kylen. Det löser inte matsvinnet helt och hållet, men det är ett sätt att tackla problemet. (TT)

Sex av tio önskar svinnsmarta varor

Av de 1,3 miljoner ton mat som slängs i Sverige står hushållen för 717 000 ton, motsvarande 55 procent.

Men 64 procent av svenskarna provar gärna nya miljösmarta matprodukter. Kvinnor är mer intresserade av svinnsmarta produkter än män.

Var tredje svensk har under det senaste året gjort aktiva val att stötta butiker, restauranger och företag som tänker kreativt för att minska sitt svinn och därmed sin miljöpåverkan. Fler kvinnor än män har tagit aktiva beslut, 41 procent jämfört med 29 procent.

Att minska matsvinnet är en av de hetaste miljöfrågorna, som lyfts både i de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och när regeringen nu presenterade sitt åtgärdspaket kopplat till livsmedelsstrategin med mål att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan, skriver Anna-Karin Modin-Edman, hållbarhetsexpert på Arla i ett pressmeddelande.

Konsumentundersökningen är gjord i december 2016 av YouGov och omfattar 1 000 svenskar. Urvalet är statiskt säkerställt och representativt för Sveriges befolkning, enligt Arla.

Källa: Arlas Kockrapporten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om