Vanligtvis lägger de ner 3-4 veckor på sexualundervisning under ett skolår, vilket är den genomsnittliga längden för alla avsnitt i kursen. Tiden som ägnas åt sexualkunskap är helt upp till lärarna att själv bestämma, däremot står det tydligt i kursplanen vad de ska lära ut till eleverna i form av centrala mål och kriterier.
Anser ni det är viktigt med sex- och samlevnadsundervisning?
– Ja, det är det absolut. Vår uppgift är att skapa goda samhällsmedborgare och då måste eleverna förstå hur sex och relationer fungerar, säger Roger.
– Ofta tror eleverna att de kan mycket mer om ämnet än vad de egentligen gör och då är det viktigt att vi faktiskt ser till att de får den kunskapen de bör ha. Något vi är nöjda med är att vi lärare verkligen arbetar tillsammans och ser till att alla elever får samma utbud, berättar Monica.
Roger, Monica och Jens försöker se till att få med så mycket som möjligt i undervisningen, allt från hur man gör slut med någon till könssjukdomar och alla olika typer av relationer det finns.
Hur HBTQ-vänlig anser ni att sexualundervisningen är?
– Skolan speglar samhället och sexualkunskapen har blivit bättre med åren. De sista tio åren har det exempelvis kommit allt mer HBTQ-frågor. Förr var det väldigt svart och vitt när det gällde just HBTQ, men det har förbättrats, förklarar Jens.
– Numer är det en mycket mer öppen kunskap, alla aspekter finns med. I de senaste utgåvorna av läroböckerna står det helt klart mer om HBTQ jämfört med förr, berättar Roger.
Varken Roger, Monica eller Jens har fått specifik utbildning i sex och samlevnad, däremot ska Monica gå en kurs i oktober.
Anser ni att det borde vara obligatoriskt för lärare att få särskild utbildning i sexualundervisning?
– Egentligen borde det ju vara det eftersom det är så viktigt, säger Monica.
– Det är hemskt mycket i undervisningen som vi skulle behöva mer tid och utbildning till, men det är många områden som konkurrerar med varandra om den tiden, menar Roger.
Att avdramatisera sexualundervisningen jobbar Roger, Monica och Jens aktivt med. Något de tycker är viktigt att prata om är förhållningssätt till både samma och motsatt kön, vilket eleverna tenderar att inte alltid ha så bra känsla för.
Vad krävs för att sexualundervisningen ska vara så bra som möjligt?
– En sak som är otroligt viktig är att eleverna får lära sig är att ett nej är ett nej och att man äger sin egen kropp, förklarar Monica.
– I slutet av avsnittet skriver eleverna en utvärdering och säger vad de saknade, det hjälper oss att förbättra innehållet, berättar Jens.