I början på sextiotalet slutfördes regleringen av sjön Storavan. Längs sjöns stränder ligger flera byar som på sommaren blir hem åt fritidshusägare från hela Sverige. Gullön i Arvidsjaurs kommun är en av dem. Storavans vattennivå har en naturligt stor differens under året, och mellan åren. Men kraftbolagens reglering påverkar också.
Storavans varierande vattennivåer har kommit att bli ett stort problem för Gullöns båtintresserade. De ramper som i dag finns tillgängliga når inte ner till vattenytan längre. Gullöns Byaförening har i fem års tid arbetat med att få till stånd en ny fungerande båthamn, men kämpar i motvind. Hardy Johansson är en av de drabbade.
- Vi har ansökt om bygdemedel från Arvidsjaurs kommun, men bara fått 300 000. Kostnaden för den nya båthamnen är beräknad till drygt två miljoner, säger han.
Bygdemedel är en ersättning till de bygder som blivit berörda genom utbyggnaden av vattenkraft. Men bygdemedlen kan också användas till att investera i ändamål som främjar till exempel näringsliv eller service i kommunen.
Länsstyrelsen fördelar
I Gullön ställer man sig frågande till fördelningen i Arvidsjaurs kommun. Under de år som Storavan varit reglerad har berörda kraftbolag årligen betalat in den avgift till länsstyrelsen som bestämts enligt förordningen om bygde- och fiskeavgifter. Länsstyrelsen fördelar sen pengarna till berörda kommuner, som i sin tur fördelar pengarna till de som ansökt om bygdemedel.
- Man undrar ju vart de pengarna har tagit vägen. Inte har de kommit oss till nytta i alla fall, menar Hardy Johansson.
Ingen rättviseprincip
Kenneth Eklund som är tillväxtchef vid Arvidsjaurs kommun menar pengarna inte delas ut enligt någon rättviseprincip.
- Man får helt enkelt hålla sig framme och söka pengar. Gäller det dessutom så stora projekt som det på Gullön, får man nog söka finansiering även på annat håll.