Båtliv, jakt och fiske lockar i Gullön

Lugnet, båtläget, släkten samt jakt och fiske runt hörnet. Det verkar vara vad som drar såväl bofasta som fritidsbesökare till Gullön.

GULLÖN2016-08-01 21:03

Elva bofasta, åtskilliga fritidshus, sandstränder och båtar i mängder är vad som möter ögat när man kör längs grusvägen som går genom byn Gullön, som fått sitt namn efter en ö som ligger en liten bit ut i Storavan. En som flyttat från byn, men som också flyttat tillbaka är Bo och Viola Granström.

– Han längtade hem, säger Viola.

Under cirka 30 år bodde de i Arvidsjaur, medan barnen var små och växte upp.

– Sedan flyttade vi tillbaka i slutet av åttiotalet. Det är ju knepigt att bo här och ha barn, så är det ju förstås, säger Bo.

De tre barnen har dock följt efter, samtliga har i dag egna stugor i Gullön. Med blott elva bofasta är det en plats man kommer till för lugnet och fridfullheten – men en gång varje sommar blir det ordentligt hålligång nere vid hamnen.

– Det är en sommarfest, men annars lugnt. Så det är en byaträff varje år, och då är det mycket släkt som passar på att träffas också. Förra helgen var det byafest med intern fisketävling följt av mat och umgänge. Det var så trevligt. Det var omkring hundra personer där, och då var ändå många borta, säger Bo.

Så länge han och frun är friska har de inga planer på att lämna Gullön igen.

– Men sedan hamnar man väl där man själv har jobbat, säger Viola och skrattar, och Bo håller med.

– Jag är ju 86 år, så man vet ju aldrig vad som händer, men nu ser jag fram emot älgjakten. Då kommer det också många hemvändare. Vi är bara tre i byn som jagar, men femton utifrån.

Även omdet nu är sommar och veckor av värme har passerat, så är det också utmärkt att bo i Gullön även vintertid.

– Det är bra här på vintern också. Väghållningen är super! Klockan sex varje morgon är vägen plogad, det har aldrig varit några problem. Visst är det otroligt? Numera får vi post fem dagar i veckan, så ingen post på lördagar. Men man vänjer sig vid det också, säger Bo.

Några som mer än gärna spenderar semester och helger i stugan i Gullön är Sara och Nicklas Granström från Arvidsjaur, samt deras tre barn. Nicklas har sedan barnsben vistats i Gullön då hans föräldrar har stuga där, och farmor Viola och farfar Bo boende året runt.

– Vi är här så ofta så ofta vi kan, alla årstider, säger Sara, och maken Nicklas instämmer.

– På hösten är det jakt och fiske, vintertid skoter och pimpelfiske, och så finns det sjukt många fina stränder här. Så direkt det blir fint väder är det bara hoppa i båten och åka ut, säger Nicklas, och det där med bada är något som sonen Noa, 4 år, gärna berättar mer om.

– Vi badar kanske tre gånger om dagen vissa dagar, minst. Ibland kanske till och med sex gånger. Ibland hela dagen.

När sommaren inleddes, om inte annat i kalendern, så var temperaturen omkring 17 grader i vattnet, men nu har den stigit till i alla fall 20 grader i vikarna. Tidigare hade familjen en stuga ute på en holme, men sedan tre år har de stuga på fastlandet istället.

– Det är bättre att ha stuga här när man har småbarn, så man har elektricitet och även slipper köra båt över sjön när det exempelvis är dåligt väder, säger Nicklas.

Alla är eniga om att det är i Gullön man vill vara, och anledningarna till det skiljer sig inte nämnvärt.

– Jag vill vara i stugan, ute och fiska, och bada varje dag, säger Joar, 6 år.

Och fiskats har det gjort även denna dag.

– Jag har fått en fisk i dag, en abborre. Nu ligger den ute på bron. Jag har saltat och gjort i ordning den själv. Nu ska den rökas. Jag har fått den ute spå sjön, nära kajen, säger Noa.

FAKTA

Antal invånare: 11

Historia: På 1930-talet drogs inlandsbanan förbi och byn blev stationsort. Mellan Gullön och Renvikens station ligger Buddnakk, som har Sveriges minsta stationshus.

I dag: Flertal pensionärer och fritidshusägare. Småbåtshamnen utvidgades 2012 och inrymmer 40 båtar.

Byaliv: En byaförening finns och arrangerar en gång per år sommarfest. Det finns också en jaktklubb där tre bybor är med, samt 15 personer utifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om