Efter jul och nyår har vardagen tagit vid för författaren, föreläsaren, skådespelaren och programledaren Sanna Bråding. Tillsammans med barnen Kane-Lee och Lakkie-Bee har hon grundat för dagen med havregrynsgröt med varm havremjölk. Gröten toppade de med kiwi, clementin och torkad frukt.
Till det gillar barnen att dricka en kall smoothie. I dag mixades den ihop på bladspenat, vatten, banan, frysta jordgubbar och ett pulver med torkade nässlor och rödbetor.
Det kanske börjar märkas att den här artikeln kommer att handla en hel del om mat.
.
Nu är Kane-Lee och Lakkie-Bee på förskolan och Sanna har tagit plats på sitt stamhak – hälsokaféet Mahalo på Södermalm i Stockholm. Här hade hon releasefesten för sin senaste bok ”Veganboken”, som hon länge velat göra.
– Jag har delat med mig av recept på växtbaserad mat och tankar kring veganism på mitt instagramkonto och i takt med att jag nått fler och fler har jag också fått en hel del frågor. Därför ville jag samla ihop svar på alla de frågorna och skapa den bok jag själv önskat fanns när jag började äta växtbaserat, säger Sanna.
.
Med ”Veganboken” vill hon inspirera och ge kunskap.
– Jag får meddelanden från följare som är ledsna för att deras barnmorska, partner eller föräldrar inte tycker att de ska äta vegankost under graviditeten. De skriver att de inte orkar stå emot och att de inte har nog många argument. Jag har själv varit i den situationen och mött oro både från barnmorskor och läkare. Men när de har sett att barnen har vuxit och utvecklats som de ska och att vi alla haft bra värden så har också de fått lära sig nya saker.
Visst har hon också fått en hel del kritik på sociala medier för att hon och hennes barn äter växtbaserad kost.
– Men i dag får jag sällan negativa kommentarer. Det känns som om samhället börjar komma ikapp. Det märks också på att utbudet av växtbaserade produkter hela tiden ökar i matbutikerna. Det är fantastiskt!
.
Genom att själv vara ett exempel på att det går utmärkt att äta en växtbaserad kost som hundra procent ensamstående med två små barn med allt vad tidsbrist heter vill Sanna visa att veganmat inte behöver vara svårt, dyrt eller tidskrävande.
Därför är receptbilderna i boken varken fotade i studio eller fixade av någon matstylist.
– Jag har lagat vår mat och sedan fotat av middagsbordet innan vi ätit. Jag ville visa hur det ser ut på riktigt. Även de andra bilderna i boken är autentiska. De är inte retuscherade på något sätt. På framsidan av boken syns en mobilladdare i bakgrunden, men jag ville inte göra det finare än vad det är. Så här ser det ut rakt upp och ner. På samma sätt är det med recepten, det ska vara ingredienser som finns i vanliga matbutiker.
.
Själv började Sanna äta växtbaserad kost på 90-talet.
– Men då var maten mest en fiende eftersom jag hade en ätstörning. Sedan dess har det gått upp och ner, men när jag började jobba med mig själv och ta hand om mig själv så gick jag tillbaka till veganmaten. För mig är det en större fråga som handlar om empati, om djuren och naturen. Hur jag äter är en del av det och dessutom har jag inte ont i magen sedan jag slutade äta kött och mejeriprodukter.
.
Vad har du för tips till den som är sugen på vegomat,
men som tycker att det känns svårt?
– För det första ska man inte vara så hård mot sig själv. Man behöver inte gå ’all in’ på en gång, då orkar man kanske två veckor innan man ger upp.
Sanna tycker att man ska börja med att läsa på, ta fram recept och sedan handla hem en bas.
– Köp halvfabrikat och lägg i frysen. Välj bönor på tetra istället för att börja blötlägga. Låt det vara enkelt och snabbt och låt smakerna likna de i rätterna som du brukar laga. Byt ut korven mot tofu eller sojakorv i stroganoffen till exempel. Ge det tid. Både hjärnan, magen och tarmen behöver få vänja sig. Det smakar annorlunda och maten innehåller mycket fibrer. Och vill du ha din favoritchoklad – ät den då! Svårare behöver det inte vara.
.
Vilken skillnad är det på att vara vegan och att äta växtbaserad kost?
– Att vara vegan handlar om mer än maten. Det handlar om hur vi lever och vad vi köper, att till exempel välja bort smink som är testat på djur och skor av skinn. Men ordet veganism sticker i ögonen på många och betraktas som en ”ism” och därmed något extremt. Därför är det kanske enklare att säga att man äter växtbaserat och man kan alltså äta växtbaserat, men gå klädd i skinnjacka. För mig är min livsstil inte alls något extremt, utan en kärlekshandlinGenom mitg till mig själv, mina medmänniskor och planeten vi lever på.
.
Vad finns alltid i ditt kök?
– Kryddor. Jag älskar kryddor! Frysen är full med grönsaker, bär, frukt och halvfabrikat. Det kan lätt bli sojakorv och makaroner om jag inte pallar att laga mat.
Sanna räknar också upp tetror med bönor, torkade linser och konserver med krossade tomater och kokosmjölk samt grönsaksbuljong.
– Finns det hemma kan man alltid slänga ihop någonting. Jag gillar att göra en stor gryta. Det som blir kvar kan bli grunden till en pastagratäng dagen efter.
.
Att äta veganmat behöver inte betyda att man väljer bort köttbullar eller mackor.
– Köttbullarna kan vara gjorda på sojafärs och nästan allt vanligt matbröd är veganskt. Det finns också massor av olika veganska pålägg om man bara börjar kolla efter det.
Sanna säger att hon aldrig blir less på att prata om veganmat. Att hon vill inspirera och öka medvetenheten.
– Jag tycker att jag har en slags skyldighet att dela med mig av min kunskap.