Pitedalens största fynd visas på museet

Gråträskfyndet är ett av de största metalldepåfynden som gjorts i Norrbotten. Det hittades 1897 av två bönder intill den lilla sjön Tjautjer, strax söder om Gråträsk. Nu visas delar av det på museet med anledning av 400-årsjubileet.

På väg till myrslåtter 1897 såg två bönder fyra pålar sticka upp ur marken och grävde nyfikna på platsen och där hittade de Gråträskfyndet.

På väg till myrslåtter 1897 såg två bönder fyra pålar sticka upp ur marken och grävde nyfikna på platsen och där hittade de Gråträskfyndet.

Foto: Catharina Westling

Gråträsk2021-12-26 14:00

På väg till myrslåtter 1897 såg Olof Reinhold Granström och Alfred Vestin fyra pålar sticka upp ur marken och grävde nyfikna på platsen. Där hittade de metallföremål av brons, tenn, mässing, silver, guld, glas och keramik. Totalt har mer än 1 000 föremål hittats, med en sammanlagd vikt på minst 2,7 kilo.

Föremålen fördes till Historiska museet i Stockholm för konservering och analys. 1909 kom arkeologen Gustav Hallström till Gråträsk för att undersöka och dokumentera fyndplatsen närmare.

– Gråträskfyndet har stor betydelse för tolkningen av vår förhistoria, det är därför värdefullt att kunna visa delar av materialet i Norrbotten och låta allmänheten ta del av det, säger Emeli Elfving, museichef.

Föremålen är daterade till perioden 700–1300 efter Kristus och har förmodligen kommit till platsen via det handelsnätverk som gick genom Europa redan under järnåldern. Fyndet består bland annat av spännen, hängen, ringar, halskedjor, djurfigurer och mynt.

Vid det första fyndtillfället låg föremålen förpackade i näver under ett lager av kluvna, nästan meterlånga furustockar som hade förankrats vid sjöbottnen med nedkörda, klena pålar. De hade alltså avsiktligt placerats i en gömma i sjön. Vattennivån har sedermera förändrats genom sjösänkning, men när föremålen lades dit låg de troligen ungefär 30 centimeter under vattenytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!