"Det är så härliga människor här"

"Det finns få bekvämligheter här i stugan. Det är så tokigt, men jag gillar det", säger Siv Hällgren som nästan är bofast i Gråträsk.

Lena Jonsson är från Gråträsk och har stannat i byn medan maken Leif kommer från Auktsjaur. "Jag kan inte tänka mig något bättre boende med de intressen jag har, jakt och fiske", säger han.

Lena Jonsson är från Gråträsk och har stannat i byn medan maken Leif kommer från Auktsjaur. "Jag kan inte tänka mig något bättre boende med de intressen jag har, jakt och fiske", säger han.

Foto: Catrin Renlund

GRÅTRÄSK2019-08-23 05:00

Gråträsk är en by i den västligaste delen av Piteå kommun nära lappmarksgränsen. Som i så många andra byar har befolkningen minskat, men ännu finns drygt 20 bofasta och en hel del som äger fritidshus och därmed besöker byn frekvent.

En av de mer trogna är Siv Hällgren från Öjebyn, som haft sitt lilla faluröda torp i utkanten av byn sedan början av 70-talet.

– Jag älskar att vara här, det finns en byagemenskap som man inte upplever i ett villaområde, säger hon.

Siv har ingen bil, men bybor hämtar henne när hon kommer med bussen som stannar en mil bort.

– Alla är så hjälpsamma och i en by har alla sin specialitet, man hjälper varandra.

Till hennes favoritsysslor hör att sitta i båten och fiska. Det är rogivande och en paus i det ständiga "knogandet".

– Man kan tro att det blir långtråkigt och ensamt, men det finns alltid något att göra när bekvämligheterna är få. Hämta vatten, klippa gräs ...

Och just gräsklippning tar sin modiga tid för Siv, gräsmattan är enorm och förmodligen byns mest välskötta.

Leif Karlsson och Lena Karlsson Jonsson är bofasta och trivs bra i Gråträsk. Lena är uppvuxen i byn och Leif kommer från Auktsjaur.

– Jag kan inte tänka mig något bättre med de intressen jag har, jakt och fiske, säger Leif Karlsson. Han menar att man bor billigt och har råd med annat när man bor i en mindre by.

Tyska paret Melanie, 34 år, och Christopher Schmitt, 33, är nyinflyttade till Gråträsk. De har köpt det gamla pensionärshemmet med fyra lägenheter där de bor med sina två pojkar och Melanies mamma. De ville komma bort ifrån stressen i Stuttgart och göra en nystart i Sverige.

– Vi kom hit på nyårsafton. Det var väldigt, väldigt kallt, både ute och inne säger Melanie och berättar att de hade ett par elelement som de satte igång på övre plan och lite ved att elda med. Men de första elräkningarna var riktigt höga.

Innan husköpet i Gråträsk hade familjen tittat på hus i södra Sverige.

– Men det var för många tyskar där, skrattar de.

I Tyskland jobbade Melanie som lärare och Christopher som VVS-montör samt inom armén.

Förutom hårt jobb med att renovera, gäller det nu att få ordning på skolgång och arbete. Tanken är sedan att Melanie ska jobba i makens VVS-firma.

– Vi ska lära oss svenska så vi väntar på att börja på SFI, men yngste sonen måste först få en förskoleplats i Arvidsjaur.

Renoveringen fortskrider och innan vintern hoppas de få ny ytterpanel på plats på det stora huset i Gråträsk.

Gråträsk

I Gråträsk uppfördes ett nybygge omkring år 1600. Platsen är sedan dess en gammal by som under första Nasafjällsepoken (1635–1659) var omlastningsplats för malm från Nasafjälls silververk till hamnen i Piteå. Här lastades malmen om från samernas rendragna ackjor till de svenska böndernas hästdragna slädar. Eftersom detta var en viktig knutpunkt uppfördes 1645 Gråträsks kapell. Idag finns i Gråträsk en rekonstruktion av detta kapell.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!