Granträskvägen rustas efter lång väntan

Snart är det slutskumpat längs väg 548 till Granträsk. Sedan tre veckor tillbaka arbetar Vägverket med att lyfta bort stenbumlingar, fixa vägtrummor och jämna till ytan, något som både Granträsk byaförening och kommunalråd Bill Nilsson gläds åt.

"Totalt är det 12 kilometer väg vi gör om. Innan vintern kör vi ut mindre grus på vägen och till sommaren ska den beläggas,", säger Vesa Kreivi, platschef för vägbygget.

"Totalt är det 12 kilometer väg vi gör om. Innan vintern kör vi ut mindre grus på vägen och till sommaren ska den beläggas,", säger Vesa Kreivi, platschef för vägbygget.

Foto: Therese Hedman

GRANTRÄSK2009-10-15 06:00
I många år har Granträskborna tvingats köra över skarpa gupp och knölar för att ta sig till och från sina hem. Förra sommaren (se PT den 10 juli) verkade den enda lösningen från Vägverkets sida vara att göra om vägen till grusväg, något som varken trafikanterna eller kommunalråd Bill Nilsson var nöjda med.
Grusväg alternativet
Men under hösten har Älvsbyns kommun, Granträsk byaförening och Vägverket samrått. Så sent som i slutet av september kvarstod dock det gamla alternativet med grusväg.
- År 2009 vill vi inte gå från asfalt till grus. Vi vill ha en levande landsbygd där människor kan ta sig både till sina hem och alla rekreationsområden som finns i trakten, säger Bill Nilsson.
Underlagsarbete
Men för några veckor sedan kom beskedet att Vägverket fått extrapengar. Därmed kom handlingsplanen för Granträskvägen upp igen och det beslutades att vägen ska beläggas. Just nu pågår ett rejält arbete med att rätta till underlaget.
- Vi har bland annat lyft bort över 400 stenar ur vägen, en del så stora att vi måste spränga dem i bitar innan vi kan forsla bort dem, säger Vesa Kreivi, platschef Vägverkets driftområde Piteå.
Viktigt med bra väg
När underarbetet är klart kommer vägen få stå som grusväg under vintern för att beläggas till sommaren.
- Även om det är besvär med en grusväg hinner vi nu kontrollera hur den står sig under vinterkylan och småfel kan rättas till innan beläggningen görs. Huvudsaken är att vi får en bra väg så att folk inte ser den som ett hinder för att flytta hit, säger Göran Lundström, byaföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om