Snabb spänning med forsränning

PT följde med på forsränning i Piteälvens strida strömmar. Det blev en nervkittlande upplevelse utan dödsångest och Eva Nyström från Öjebyn fick äntligen sin önskan uppfylld. "Vågorna var helhäftiga", säger hon.

Eva Nyström skulle gärna vilja testa forsränning igen. ”Julklappen var helt fantastiskt”, säger hon.

Eva Nyström skulle gärna vilja testa forsränning igen. ”Julklappen var helt fantastiskt”, säger hon.

Foto: Erik Westergren

GRANSEL2015-07-30 10:18

Videon är inte längre tillgänglig

Forsränningsfärden ovanför Storforsen börjar oroväckande med att Lennart Kärrman samlar in namn, personnummer samt kontaktuppgifter till deltagarnas anhöriga. Jag försöker komma ihåg vad han sade från början: "Det är helt ofarligt".

– När vi har busat ordentligt med några guider i Hällforsen har en kille slagit näsan i hjälmen på den framför. Det är det värsta som har hänt, säger naturguiden Lennart Kärrman som driver upplevelseföretaget På land och vatten.

Händer det att folk ramlar i?

– Ja, risken finns men den är inte jättestor. Men det är ingen fara att ramla i heller. Du har våtdräkt, flytväst och hjälm. Lägg dig i ryggläge och håll dig nära båten så lyfter jag upp dig så fort jag kan.

Farlig fotfälla

Jag ser risker medan de andra sex deltagarna hungrar efter höga vågor och våldsamma forsar. Eva Nyström från Öjebyn fick upplevelsen i julklapp av sin make och hon är spänd av förväntan.

– Jag har önskat det länge, säger hon.

Vi tar på oss våtdräkterna vid en myggrik lägereld i Gransel och tar bilen en mil uppströms. Gummibåten sjösätts vid Åkerselets lugna vatten och Lennart Kärrman går igenom säkerheten.

– Om ni ramlar i och flyter med älven får ni aldrig någonsin sätta ned fötterna. Det är det enda som är riktigt farligt. Om du fastnar med foten i en sten och trycks framåt är det kört, säger han.

Höga vågor

Ett par från Luleå som firar fyraårig bröllopsdag hugger direkt de "roligaste" platserna längst fram.

– Jag vill ha äventyr och adrenalin, säger Robert Pedersen och får medhåll av Inger Pedersen.

Farten trissas upp när båten glider in i Åkerselsforsen. Bakåtlutade över relingen med en fotögla som enda förankring paddlar vi genom den skummande strömmen samtidigt som Lennart Kärrman skriker ut order.

– Vänster backa, höger backa, full fart framåt.

Meterhöga vågor sköljer över båten och träffar oss rakt i ansiktet.

– Båten är osänkbar, men det sade de om Titanic också, säger Lennart Kärrman skämtsamt.

Vattenfylld båt

Efter några minuter är äventyret över. Båten är helt vattenfylld och alla hjälps åt att ösa med hinken.

– Vi behöver bli lättare när vi ska ned för Hällforsen, säger Kärrman.

På en sexgradig skala där sex är oframkomligt kan Hällforsen vara en fyra. Den smala och djupa passagen genererar höga stående vågor och det gäller att inte gå in bakom klippan och fastna i valsarna som bildas.

– Hällan går ut en bit och det är den som är lurig, säger Lennart Kärrman.

Vi missar de värsta vågorna och gruppen kan lugnt och stilla lägga till vid Granselet.

– Julklappen var helt fantastisk. Precis det jag hade önskat mig. Vågorna i den första forsen var helhäftiga. Det skulle gärna har varit några till, säger Eva Nyström.

"Härlig upplevelse"

Gisela Åberg och Daniel Persson från Blekinge har erfarenhet av forsränning i Österrike och tyckte att turen i Piteälven var en lagomt spännande sväng – perfekt för nybörjare.

– Det var en härlig upplevelse att känna rörelsen i älven. Sedan är det skönt att slippa panikkänslorna, säger Daniel Persson.

Förstagångsrännarna från Luleå var också nöjda – även om de också hade sett ännu värre vågor.

– Det är kul att turista på hemmaplan. Man ska alltid fara iväg någonstans och så glömmer man att det finns så mycket att upptäcka i Norrbotten, säger Inger Pedersen.

Tragisk dödsolycka

Luften gick ur branschen efter dödsolyckan i Råneälven 1995 när två gummibåtar välte i den kraftiga vårfloden. Deltagarna hade varken hjälm eller våtdräkt och åtta personer drunknade i det femgradiga vattnet.

I dag är det krav på våtdräkt vid svårare forsränning och guideföretagen måste mäta temperatur och vattenstånd och föra loggbok över turerna.

– Efter olyckan blev det ett omfattande regelverk för att det inte ska kunna hända igen. Förut hade man regnkläder och gummistövlar i båten och då är det ganska kört när man hamnar i vattnet, säger Lennart Kärrman.

Nionde säsongen

Det är hans nionde säsong i Piteälven och efterfrågan har ökat från år till år. Vanligaste kunderna är grupper som firar födelsedagar, svensexor och möhippor. Men även företag och utländska militärer på Vidselsbasen vill besegra forsen.

– Många bokar långt i förväg men är det bra väder kan det komma spontana gäster, säger Lennart Kärrman.

Har ni någon åldersgräns?

– Den yngsta vi har haft med är en flicka på sex år och det gick bra. Men kör vi barn sitter de på säkra platser i båten där det är omöjligt att ramla i. Sedan väljer man ett spår som är lite lindrigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om