Linda Vagnelind och Linda Ahlgren bor båda i Göteborgstrakten och under en av deras stående tider för fredagsbad föddes en idé.
– En extra fin dag när vi var ute pratade vi om att det här med kalla bad var för bra för att stanna mellan oss. Vi ville dela med oss, både av våra upplevelser och av forskning i ämnet, säger Linda Vagnelind.
.
Vad handlar kalla bad om?
– Det är en quick fix som fungerar. Kicken när man badar är häftig och en stor del av upplevelsen, men det är bara en försmak på effekten. Man känner sig levande till hundra procent och känslan av styrka sitter i. Jag känner mig klartänkt och inspirerad hela dagen. När man utmanat sig mentalt och kroppsligt kan man känna sig stolt, ens mentala styrka blir tydlig. Att slappna av i kylan och möta den istället för att stänga den ute gör något positivt med oss.
.
Linda Vagnelind framhåller också att vinterbad är enkelt – och gratis.
– Naturen är öppet dygnet runt, året om och det kostar ingenting att bada i havet, i en sjö eller i en bäck. Man behöver inte ens badkläder, man kan bada naken eller i underkläder om man vill. Att inte behöva passa en tid är en viktig aspekt i vårt stressade samhälle. Sedan är naturen en viktig del av upplevelsen och bad i olika väder och på olika platser ger olika upplevelser.
.
I boken pratar ni om en hel del hälsoeffekter också?
– När vi jobbade med boken samarbetade vi med flera forskare. Det man kan se är att de som kallbadar flera gånger i veckan sover bättre. Personer med mycket värk brukar uppleva smärtlindring av regelbundna kalla bad. Det kan dämpa inflammationer och hjälpa mot muskelsmärtor, stelhet och ömhet, säger Linda Vagnelind.
I boken skriver författarna också att människor som kallbadar regelbundet har bättre blodcirkulation och mer brun fettvävnad än andra.
– Med mer brunt fett blir förbränningen högre och därför blir kroppen bättre på att reglera kroppstemperaturen. En uppskattad effekt är att man ofta fryser mindre under årets kalla månader.
.
Men hur ofta ska man bada då?
– Det finns inget krav på att man ska bada fem gånger i veckan. Ett sådant mål kanske bara tillför mer stress i livet. Man ska bada när man vill och kan. Det ger något att bada ibland också, men för att få tydlig effekt behöver man göra det regelbundet.
Om man inte har en sjö eller havet nära?
– Kalla duschar hemma kan vara ett bra komplement. Man behöver inte stå jättelänge för att få effekt. Började med att duscha som vanligt och vrid sedan över till kallt vatten för att få kyleffekten.
.
Hur ska man tänka med andningen?
– Andningen är nyckeln för att få ett njutbart bad. De första andetagen är stressade för alla, men om man kommer förbi den och andas sakta djupa andetag in och ut genom näsan kan man känna en total närvaro i stunden. Känns en minut som för lång tid, ha som mål att ta tre lugna djupa andetag med full närvaro.
Vem ska inte bada?
– Vi brukar säga att man aldrig ska bada ensam. Bada aldrig påverkad av alkohol, droger eller medicin, bada inte när du är sjuk eller om du har hjärtproblem. I övrigt kan alla bada. Men ta med isdubbar för att komma upp om du badar i isvak!
.
Själv brukar inte Linda Vagnelind basta efteråt.
– Även om det är härligt att basta gillar jag att hålla badningen enkel. Tillgång till bastu gör att antalet badplatserna blir begränsade. Dessutom gillar jag att kroppen får sköta uppvärmningen själv.
Hennes favorit är att bada isvak.
– Jag älskar äventyr, det var därför jag började. Det får gärna vara riktigt kallt ute, då blir det extra magiskt i vattnet. Nyligen byggde jag en svit på Icehotel i Jukkasjärvi och då badade jag mycket isvak.