Det enda däggdjur som kan ventilera mer än ett andetag per steg och vi besitter hud som kan svettas ut och inte behöver göra detta genom munnen.
Därför är vi överlägsna och genetiskt byggd för långdistanslöpning. Andra stora bevis på detta är att vi har en hälsena som förbinder vaden med hälbenet och vi har en sätesmuskulatur som aktiveras fullt ut vid just löpning. Lika fascinerande är det att vi har ett nackligament som också stabiliserar vid just löpning och att vi gillar att samlas i stora grupper för att springa långa lopp över 42 kilometer. Någonstans sätter våra fritidsintressen spår på vilka vi en gång var och fortfarande är.
Vi är inte snabbast och tyvärr inte byggda för det, det är bara titta på hur våra sprinters trots några minuters tävlande spenderar månader åt rehab på grund av skador och överbelastningar. Men vi kan träna upp de muskler och senor som vanligtvis skadas i förebyggande syfte.
Som med så många andra saker så utvecklas ofta ett intresse i det man själv haft problem med.
Jag har haft skador, framför allt i benen. Som har tagit mig många år att få bukt med sammanlagt. Tyvärr en baksida av elitidrott.
Därför vill jag försöka hjälpa andra att undvika dessa problem genom att lära ut löpteknik genom löpskolning, en måndagsysselsättning jag har med Älvsjö damer i div 1 fotboll här nere i Stockholm.
Syftet är att stärka upp muskler, ligament och senor. Samt introducera och förbättra löpteknik och löpekonomi i fotbollssyfte.
Jag har sett ordentlig förbättring redan efter några gånger nu och följer med spänning vad detta ska kunna leda till på fotbollsplanen.
Tips på tre enkla övningar att jobba med om du vill bli en bättre löpare:
1. ”Skipping”
3. ”Hälkick”