Byborna vill starta friskola

En satsning på friskolor kan komma att rädda högstadieklasserna kvar i Glommersträsk och Moskosel. De två byarna har bestämt sig för att i nära samarbete titta närmare på att starta friskolor.- För de här byarna är det en överlevnadsfråga, säger Ingemar Nyström, Moskosel.

Skolfrågan lever vidare även i Moskosel, också där har byborna bestämt sig för att utreda möjligheterna att starta friskola. (Arkivbild)

Skolfrågan lever vidare även i Moskosel, också där har byborna bestämt sig för att utreda möjligheterna att starta friskola. (Arkivbild)

Foto: Annelie Nilsson

GLOMMERSTRÄSK/MOSKOSEL2008-12-10 06:00
Måndag 1 december beslutade kommunfullmäktige att från och med höstterminen 2009 samla all undervisning av elever i årskurserna 7-9 i kommunen vid Fridhemsskolan i Arvidsjaur.
Möjligheterna utreds
Men invånarna i de två byarna har inte gett upp kampen för sina skolor. Tvärt om, i måndags afton bestämdes det i båda byarna att nu ska möjligheterna att starta friskola utredas. Byarna kommer att samarbeta i sina friskoleutredningar.
- I första hand är det friskola för årskurserna 7-9 vi tittar på. Den ska ersätta det kommunen tar bort, säger Mats Klockljung, Glommersträsk.
Blir friskoleplanerna verklighet dröjer det dock till höstterminen 2010 innan verksamheten kan starta.
- Ansökan om friskola ska vara inne hos skolverket före den sista mars året innan verksamheten ska starta, säger Mats Klockljung.
Lärare intresserade
I byarna har det nu bildats grupper som ska arbeta med friskolefrågan. Bland annat kommer de att kontakta andra friskolor i Norrbottens och Västerbottens län.
- För att få veta hur de är organiserade och höra om de erfarenheter som de har gjort, säger Mats Klockljung.
Han säger att det finns intresse för friskola bland lärare:
- Jag förstår att de vill veta mer, men vi tror att vi får kompetenta lärare.
Ingemar Nyström konstaterar att Moskosel inte har något val:
- Vi måste agera för att försöka överleva som by. Där tittar vi på vilka kort vi har och det här, friskola, är ett som kan vara intressant.
Fakta Friskolor
Kännetecknande för friskolor, så kallade fristående skolor, är att de har en annan huvudman än de som anordnas av kommun eller landsting.
Fristående skolor finns på såväl grundskole- som gymnasienivå.
De fristående skolorna är öppna för alla och finansieras genom kommunala bidrag från elevernas hemkommuner
Systemet med kommunala bidrag till fristående skolor infördes år 1992.
Läsåret 2002/2003 fanns cirka 454 verksamma fristående grundskolor.
Läsåret 2005/2006 går cirka 8 procent av landets alla skolpliktiga elever i en fristående grundskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om