Byarna ansöker om friskoleetablering

Till höstterminen 2010 ska Glommersbygdens ideella friskoleförening och Moskoselsbygdens ideella friskoleförening stå klara att ta emot elever, om Skolinspektionen ger friskoleföreningarna tillstånd.

I Moskosel handlar ansökan om hela grundskolan, från årskurs 1 till 9. Även här vill friskoleföreningen använda de befintliga skollokalerna i byn, men har som alternativ lokaler i hyreshus i byn som byastugeföreningen äger.(Arkivbild)

I Moskosel handlar ansökan om hela grundskolan, från årskurs 1 till 9. Även här vill friskoleföreningen använda de befintliga skollokalerna i byn, men har som alternativ lokaler i hyreshus i byn som byastugeföreningen äger.(Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

GLOMMERSTRÄSK/MOSKOSEL2009-05-06 06:00
Friskoleplanerna i Moskosel och Glommersträsk lever i allra högsta grad. I byarna har det nu bildats ideella friskoleföreningar som ansökt hos Skolinspektionen om godkännande av och rätt till bidrag för fristående grundskola.
I Moskosel handlar ansökan om hela grundskolan, från årskurs 1 till och med årskurs 9.
Befintliga lokaler
Friskoleföreningen vill använda de befintliga skollokalerna i byn, men har som alternativ, om förhandlingarna med kommunen skulle stranda, alternativa lokaler i de två hyreshus i byn som byastugeföreningen äger.
Skolans profil kommer att vara natur och kultur. Skolan i Moskosel ska enligt ansökan ha 43 elever och 4,3 lärartjänster. Bidraget från kommunen för det första läsåret beräknas bli 3,7 miljoner kronor.
Ansökan från Glommersbygdens ideella friskoleförening gäller för årskurs 6-9.
Lunch i skolrestaurangen
Även här vill friskoleföreningen nyttja befintliga skollokaler och har för avsikt att hyra delar av Parkskolan. Friskoleföreningen vill också att eleverna ska kunna äta lunch i skolrestaurangen tillsammans med eleverna i den kommunala skolan.
Friskolan har dock haft kontakter i syfte att få hyra eller köpa andra fastigheter i byn, om alternativet att hyra in sig i Parkskolan inte går att förverkliga.
Glommersbygdens friskola ska enligt ansökan under första läsåret ha sammanlagt 22 elever och 2,25 lärartjänster. Skolans profil ska vara hälsa och miljö. Bidraget från Arvidsjaurs kommun för det första läsåret beräknas bli drygt 1,5 miljoner kronor.
B-form
Båda friskolorna ska bedriva undervisning i så kallad B-form, det vill säga med åldersblandade klasser. Friskolorna planerar också samarbete med varandra och med andra små skolor i regionen, bland annat genom distansundervisning.
Arvidsjaurs kommun har nu till den 28 augusti på sig att yttra sig till Skolinspektionen över de båda friskoleföreningarnas tillståndsansökningar. Under hösten, sannolikt under det sista kvartalet, kommer Skolinspektionen därefter att fatta beslut.
FAKTA Bakgrund
Skolinspektionen bildades den 1 oktober 2008 och är en statlig myndighet med uppgift att bedriva verksamhet inom två verksamhetsgrenar, dels tillståndsprövning, dels tillsyn och kvalitetsgranskning.
Under hela 2008 kom det in 560 ansökningar om att få starta fristående skola, nästan lika många som rekordåret 2007.
Kommunfullmäktige i Arvidsjaur beslutade i december 2008 att undervisningen av eleverna i årskurs 7-9 vid skolorna i Moskosel och Glommersträsk ska läggas ned från och med höstterminen 2009, då all undervisning av högstadieelever samlas i Fridhemsskolan i Arvidsjaur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om