I januari är det två år sedan Anne Grethe och Kjell Charles Karlsen köpte sig ett hus i Glommersträsk. Det har renoverats och det har blivit mycket tid längs vägen mellan Glommers och Kjerringöy utanför Bodö vid norska kusten, där de bor.
– Förra året blev det 35 turer fram och tillbaka, och det är 50 mil enkel väg. Men det är härligt när vi kommer fram och kan mysa här, säger Kjell Charles Karlsen.
Mycket tid spenderas längs vägen, men när de åkte upp till Arvidsjaur under tisdagen för att handla var de med om något ovanligt.
– Vi hade passerat Abborrträsk och såg att en bil stannat bredvid en bit fram, så jag sa till Anne Grethe att det är säkert renar på vägen så vi saktade ner. Men så vevar hon ner rutan och säger … men vad …vad är det där?! En varg?!
Den var från början cirka 25 meter från bilen, men den kom närmare och närmare.
– Jag trodde ju att bilen skulle skrämma den. När det var fem meter mellan bilen och vargen sa jag till Anne Grethe att nu vevar du upp rutan, säger Kjell Charles och skrattar. De är båda eniga om att det var en stor naturupplevelse.
– Det är trots allt ett rovdjur, men det var så otroligt fascinerade att se den på så nära håll. Den var så fantastisk fin. Det var helt otroligt att se på den när den kom så nära. Den var så lugn fastän den pulsade omkring i djupsnön, säger Anne Grethe.
Det var ingen trafik just då så de kunde titta på den länge, säkert en kvart. Då hördes en snöskoter på andra sidan vägen vilket skrämde iväg vargen.
– Vi stod ju kvar där ända tills den försvann. Det gick inte att slita sig därifrån, säger Anne Grethe.
Vargen uppmärksammades i trakterna kring Fjällbonäs utanför Arvidsjaur i början av november. Den vållar stora besvär för samebyarna som vistas i området. Fem ansökningar om skyddsjakt har lämnats in till länsstyrelsen, och åtgärderna som samebyarna vidtagit är mycket kostsamma och inte hållbara under längre tid. Eftersom det konstaterats att vargen har finsk-ryska gener ses den som genetiskt viktig. Nu görs därför ett försök att störa vargen så den lämnar området.
– Jag hoppas den kommer sig någonstans där den kan få leva ifred, för nu kändes det som att den är väldigt nära samhällen, säger Kjell Charles Karlsen.