Anders Henriksson lade på en grupp markägare och bybors vägnar i november 2012 ett medborgarförslag som syftade till att minska de problem som kan uppstå under bärsäsong, med många utländska plockare i bygden.
Folder
Förslaget gick bland annat ut på att kommunen skulle distribuera en folder, framtagen av bärgruppen, till hushållen för att ge de boende information om vilka rättigheter de har och vad de kan göra om de skulle störas av bärplockare.
Medborgarförslaget skickades av kommunfullmäktige till miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden som i maj i år beslutade informationen till utländska bärplockare skulle intensifieras under bärsäsongen 2013.
Bara delar uppfyllda
Bara delar av önskemålen i medborgarförslaget blev dock uppfyllda, till exempel att Naturvårdsverkets broschyrer om allemansrätt på olika språk ska spridas. Nämnden såg också till att information om allemansrätt satts upp på anslagstavlor i Glommersträsk och i Moskosel.
Nämnden konstaterade också att information om allemansrätten redan finns på kommunens hemsida med länk till Naturvårdsverket.
– Men vilka av de berörda läser informationen på kommunens hemsida, frågar Anders Henriksson.
De personer som för ett par veckor sedan lämnat bland annat tomma matförpackningar efter sig vid både Vithattsvägen och Brattbergsvägen gjorde det inte. Anders Henriksson beräknar att det kommer att kosta de två drabbade vägföreningarna cirka 7 500 kronor vardera att städa upp. Kostnader som vägföreningarna avser att debitera kommunen för.
– Vägföreningarna har inte ekonomi för sådant och nu är vi less på att plocka skräp efter bärplockarna, säger han.
Frågan är dock om kommunen kommer att betala.
– Det får vi ta ställning till när fakturorna kommer men min spontana reaktion är att om inte kommunen har beställt städning så ska vi inte heller betala för någon städning, säger Anders Harr (S), ordförande i miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden.