Kommunstyrelsen beslutade i juni 2014 att kommunen inte ska göra kommunala investeringar i enskilda vägar. Tekniska kontoret fick i uppdrag att se över kommunens regler för bidrag till enskilda vägar samt att göra en utredning om vad det skulle kosta för kommunen att ta över de enskilda vägar där det ligger kommunalt vatten och avlopp.
Enskilda vägar
I början av januari beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att samtliga enskilda vägar i kommunen ska behandlas lika. För Glommersträsk skulle detta innebära förändringar för sex gator: Västerngatan, Stationsgatan, Berggrensvägen, Ängsvägen, Prästgatan och Petrinagatan.
Stämningen på mötet var irriterad. Kommunens avsaknad av siffror samt för- och nackdelar med de olika alternativ som finns för väghanteringen kritiseras.
Förslaget att fastighetsägare ska bilda vägföreningar föll inte i god jord. I åhörarnas öron låter det som gjort för osämja i byn.
Parkchefen Erika Harrs förklaring att det här är på tapeten på grund något som hon benämner som likaprincipen blir inte heller populärt. Med likaprincipen menar hon att samma utredning pågår i Moskosel, vilket leder till suckar och ifrågasättanden.
– Vi jämförs hela tiden med Moskosel. Det bör väl inte bara vara rättvisa mellan Moskosel och Glommersträsk, utan i hela Arvidsjaur kommun. Hur många sådana här vägar finns det inne i samhället, frågar sig bybon Pär Törnberg.
Erika Harr svarar att liknande situation inte finns där.
Irritation
Upprinnelsen till irritationen hos byborna är att de enskilda vägarna ens existerar.
– Kommunen har byggt och underhållit dessa vägar i alla år, men nu ska vi helt plötsligt göra det själva. Vi är skattebetalare vi också, säger Sven-Olov Granlund, boende i Glommersträsk, och får medhåll från övriga åhörare.
Erika Harr menar dock att det inte är kommunen som stått för vägarnas underhållskostnader.
– Det har alltid varit ett statsbidrag. Det är inte kommunala vägar, säger hon.
Kommunalrådet Lotta Åman (S) säger avslutningsvis att de ska se över kostnader samt för- och nackdelar med de olika förslagen och sedan kalla till ett nytt möte.
– Vi har nu tagit in synpunkter som visar en önskan om detaljplanändring. En vägförrättning verkar inte aktuellt, säger hon.