– Nu är det förvaltningsrätten som fäller avgörande i den här frågan. Ett beslut kan väl väntas inom ett halvår, säger Johan Morin, jurist på Bergsstaten.
I november 2017 fick Copperstone Resources bearbetningskoncession för den så kallade Eva-fyndigheten, belägen tio kilometer väster om Glommersträsk. Koncessionen innebär att företaget har rätt att utvinna silver, guld, bly, koppar och zink.
Copperstone har också ansökt och beviljats undersökningstillstånd för närliggande områden som omfattar Sandberget 400 och Sandberget 500, var av det sistnämnda alltså överklagats.
Men det är ingen aktionsgrupp som i sak motsätter sig gruvetableringen som överklagat. I överklagan skriver privatpersonen att det handlar om ett skifte som är avsatt till naturvård och kan jämföras med ett reservat. Vederbörande är orolig för skador på skiftet och en värdeminskning av fastigheten.
”Vidare måste en arkeologisk undersökning ske i området innan markytan påverkas” står det i överklagningen.
Bergsstaten anser att överklagandet saknar grund och skriver ”I ärenden om undersökningstillstånd enligt minerallagen ska det inte göras några avvägningar mellan mineralintresset och andra motstående intressen”.
Bergsstaten skriver att ”Undersökningsarbeten medför sällan annat än tillfälliga störningar”, men om skador skulle uppstå så ska dessa ersättas. Vidare menar Bergsstaten att ”Bestämmelserna i Miljöbalken (1998:808) och kulturmiljölagen (1988:950) gäller parallellt med minerallagen och tillståndshavaren är skyldig att iaktta dessa och se till att de prövningar som krävs kommer till stånd innan undersökningsarbeten påbörjas”.
För ett par veckor sedan anordnade Copperstone ett informationsmöte om eventuell gruvetablering vid Eva-fyndigheterna. Mötet i Glommersträsk lockade ett 80-tal personer.
Enligt rapport från mötet så är de flesta positiva till en etablering, men en gruvstart är inte trolig förrän 2023-2024.
Vissa farhågor för att det stora vattensystemet med drygt 360 sjöar ska påverkas negativt finns dock.
Men Eva-fyndigheten kan utvidgas och det är där exempelvis Sandberget 500 kommer in.
”Malmbildningsmodellen tyder på god potential för ytterligare fynd av koncessionsmaterial i direkt anslutning till de redan kända mineralresurserna. Resultatet från tidigare arbeten i området indikerar också förhöjd potential för ytterligare fynd inom det nu ansökta området.” skrev Copperstone när de ansökte om utredningstillstånd.