Tio nya jobb när Norrfog växer

Norrfog investerar miljontals kronor för att bli ett toppmodernt och säkert sågverk. Glommersträsk får tio nya arbetstillfällen inom en två årsperiod och Arbetsmiljöverkets krav ska följas.

Sågverksarbetaren Kent Sundkvist från Jörn bygger det nya kantverket tillsammans med entreprenören Harry Karlsson. Arbetarna tycker det är bra med ett säkrare sågverk. "Det blir mer skydd och svårare att komma åt. Det tar längre tid men det får man ta", säger Kent Sundkvist.

Sågverksarbetaren Kent Sundkvist från Jörn bygger det nya kantverket tillsammans med entreprenören Harry Karlsson. Arbetarna tycker det är bra med ett säkrare sågverk. "Det blir mer skydd och svårare att komma åt. Det tar längre tid men det får man ta", säger Kent Sundkvist.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

GLOMMERSTRÄSK2010-10-01 06:00
Ett nytt kantverk och råsortering håller på att byggas och en tredjedel av sågverket utökas. Norrfog såg arbetar febrilt med att uppföra den nya anläggningen i Glommersträsk som ska vara klar under senhösten.
I dag är 15 personer anställda på företaget. De följande två åren skapas tio nya arbetstillfällen när bolaget ökar sin produktion av möbeldelar till Ikea.
- Ikea har ett riskkapitalbolag som gått in i Norrfog och gjort det möjligt att investera 90 miljoner kronor i Glommersträsk och Malå, säger ägaren och sågverkschefen Mikael Eriksson.
Arbetskraft
från närområdet
En tredjedel av investeringen landar i Glommersträsk och det finns möjligheter att anställa arbetskraft i närområdet.
- Vi ska ha cirka 25 anställda och Glommers är inte så stort. Det betyder hemskt mycket för byn och det blir en massa följdjobb också, säger Mikael Eriksson.
Sommaren 2009 inspekterade Arbetsmiljöverket Norrfog Såg i Glommersträsk och fann att personalen riskerade skador på grund av bristande skyddsanordningar. Säkerhetskraven på sågverken har skärpts och Arbetsmiljöverket bedriver en tillsynskampanj för att följa upp arbetet.
Efter Arbetsmiljöverkets uppföljning i sommar framgår det att Norrfog inte åtgärdat de farliga förhållandena.
"Bristerna är av allvarlig karaktär och medför risker för allvarlig kroppsskada", skriver Arbetsmiljöverket.
Hot om vite
Tillsynsmyndigheten ser allvarligt på händelsen och för att säkerställa att Norrfog följer beslutet förbjuder de med hot om vite på 400 000 kronor att använda maskinerna efter 15 januari 2012.
Norrfog ville inte åtgärda alla brister efter Arbetsmiljöverkets första inspektion.
- Då var investeringen som vi håller på med under utredning. Därför ville vi ta det samtidigt för att inte kasta pengarna i sjön, vi ville ta det i rätt ordning, säger Lars Eriksson.
Trots att det finns risk för
allvarlig kroppsskada?
- Vissa delar av det de har påpekat har vi stängt ned. Vi kommer att lägga ner den typen av verksamhet, det blir kontentan av det.
Från sågen och framåt monteras nya maskiner för att klara den stora expansion som Ikeaordern innebär. De kommer att följa samtliga krav som Arbetsmiljöverket ställer, enligt Norrfogs VD Lars Eriksson.
Det nya sågverket ska få säkerhetszoner och lås och grindar ska förhindra att anställda skadas.
- Jag jobbar i hyveln. Förut kunde man stoppa in fingrar i cuttrar under drift. Det går inte nu. Det blir en säkrare arbetsplats, säger sågverksarbetaren Kent Sundkvist från Jörn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om