Stort intresse för gräsets väg till värmepannan

Skörd, brikettering och värmeproduktion. Energigräset rörflens väg från odlingsmark till värmepanna visades i går, torsdag, i Glommersträsk.- Målet är att skapa lönsamhet i hela kedjan, sa Bo Lundmark, vd för Glommers Miljöenergi AB, GME.

Cecilia Wahlberg Roslund, Hushållningssällskapet, fotograferade både rörflen och GME:s Anna Lundmark i samband med studiebesöket.

Cecilia Wahlberg Roslund, Hushållningssällskapet, fotograferade både rörflen och GME:s Anna Lundmark i samband med studiebesöket.

Foto:

GLOMMERSTRÄSK2011-05-27 06:00

Sedan snart ett år tillbaka arbetar Glommers Miljöenergi och Hushållningssällskapet med demonstrations- och utvecklingsprojektet "Rörflen i glesbygdens småskaliga närvärmesystem".

Projektet i Glommersträsk, bestående av rörflensodlingar, en mobil brikettmaskin med skruvpressteknik och en värmepanna för stråbränsle som värmer ett hyreshus, har av Jordbruksverket utsetts till en nationell demonstrationsanläggning. För närvarande finns två sådana projekt, förutom Glommersträsk även ett i Vingåker.

- GME var först ut i landet. Jättekul att vi i norr kan vara först och marknadsledande, sa Cecilia Wahlberg Roslund, Hushållningssällskapet, som tillsammans med SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, samordnar det nationella samarbetet.

Sprida inspiration
En del i projektet handlar om att sprida information och inspiration kring energigräset rörflen och dess möjligheter.

Därför arrangerades i går torsdag en demonstrationsdag. Hela kedjan, från åker till panna, visades för ett fyrtiotal intresserade. Bland besökarna fanns jordbrukare, forskare, hemmansägare och tjänstemän från kommuner och myndigheter samt andra intresserade.

Bo Lundmark berättade för dem bland annat om projektets första år och de erfarenheter som det hittills har gett:

- Vi har kanske inte sett alla bekymmer än, men vi har sett att det fungerar att elda rörflensbriketterna. Catfirepannan har fungerat helt klanderfritt.

Brikettmaskinen är tillverkad i Polen och är den första i Sverige i sitt slag. Även här bryter GME ny mark:

- Maskinen är gjord för halm. Vi är de första som testar den på rörflen, sa Anna Lundmark, GME.

Besökarna fick också information om en del av den forskning som sker kring rörflen, till exempel som råvara vid etanoltillverkning eller förgasning av energigräset för att sedan använda gasen som bränsle vid elproduktion.

Bo Lundmark pekade på ytterligare ett skäl till varför rörflensodling kan behövas:

- Landskapsvård. För det öppna landskapets skull.

FAKTA Rörflen i glesbygdens småskaliga biobränslesystem

Glommers Miljöenergi AB beviljades 2010 ett nationellt demonstrations- och utvecklingsprojekt som pågår till december 2013.

Målsättningen är att skapa lönsamhet för energigräset rörflen odlad på torvmark så att den småskaliga biobränsleproduktionen kan växa och outnyttjade odlingsmarker kan bli produktiva.

I ett vidare perspektiv ska projektet bidra till att skapa nya arbetstillfällen, bevara odlingslandskapet i skogslandet, fasa ut fossil energi samt möjliggöra återförande av samhällets restprodukter som till exempel aska till kretsloppet i form av gödselmedel.

Länktips: www.bioenergiportalen.se

www.gmepellets.se

www.bioenerginord.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om