Oron kvarstår trots stoppat tillstånd

Norrliden Mining vill bryta guld, zink och koppar i hjärtat av Mausjaur sameby. Tre aktiva renskötare har övertygat länsstyrelsen att stoppa etableringen som hotar deras näring. Nu ligger gruvan i Bergstatens händer.

Norrliden Mining har återupptagit dialogen med renskötarna med hopp att bryta guld utanför Glommersträsk. Mikael Jonsson, ordförande i Mausjaur sameby, tror inte att gruvbolaget kan hitta brytningsalternativ som inte skadar renskötseln. (Arkivbild)

Norrliden Mining har återupptagit dialogen med renskötarna med hopp att bryta guld utanför Glommersträsk. Mikael Jonsson, ordförande i Mausjaur sameby, tror inte att gruvbolaget kan hitta brytningsalternativ som inte skadar renskötseln. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

GLOMMERSTRÄSK2013-06-24 06:00

Evafyndigheten utanför Glommersträsk klassas som riksintresse för mineralutvinning och ligger i den nordligaste delen av det gruvtäta Skellefteåfältet.

Redan 2007 ansökte dåvarande Lundin Mining Exploration AB om bearbetningskoncession hos Bergstaten. Senare tog prospekteringsbolaget Kopparberg Mineral över undersökningstillståndet med målsättning att starta gruvdrift.

– Vi är oroliga. Det är ett viktigt kärnområde för både sommar och höstbete som inte kan ersättas. Renarna samlas där naturligt från maj och fram till snön kommer. Beteshagen där vi har slakt och kalvmärkning skulle hamna inne i industriområdet, säger Mikael Jonsson, ordförande i Mausjaur sameby.

Hårt exploaterat

Därför kunde samebyn glädjas när länsstyrelsen i Norrbotten sa nej till en gruva eftersom den kan komma att ha negativa effekter på rennäringen.

– Det var som vi aldrig kunde drömma om det. Jag tror det är första gången Norrbottens länsstyrelse går mot en gruva på grund av rennäringen, säger Mikael Jonsson.

Mausjaur är en liten skogssameby med tre aktiva renskötare och betesmarker från Slagnäs till Skellefteå. Vinterlandet störs redan av fyra gruvområden, vattenkraften har dränkt förfädernas fina renbete och modernt skogsbruk har nästan utplånat hänglaven. Vid Arvidsjaur använder försvaret stora delar av samebyn till övningsområde.

– Jag vill att mina barn ska kunna ta efter och det fungerar inte om vårt land ska förstöras. Det är hårt exploaterat som det är, säger Johan Jonsson, 27 år, son till Mikael Jonsson.

”Blev chockade”

I september 2012 kontaktade Kopparberg Minerals intressebolag Norrliden Mineral länsstyrelsen och berättade att de kompletterat sin ansökan om bearbetningskoncession tillsammans med samerna och att det därför inte borde finnas några hinder för en gruva.

– Vi blev chockade då vi läste det. Vi har aldrig sagt ja till en gruva. Det enda vi var överrens om var att göra en MKB där vi skulle beskriva vilka konsekvenser det får för oss, säger Mikael Jonsson.

”En oro”

Länsstyrelsen lyssnade återigen på samerna och sa nej. Bergstaten kan inte gå emot länsstyrelsen utan måste i så fall ta ärendet vidare till regeringsnivå.

– Det är en oro vi får leva med hela tiden. Blir det eller blir det inte, säger Johan Jonsson.

Enligt Bergstaten är Evafyndigheten under handläggning och ett beslut väntas så småningom. Per Storm, vd på Kopparberg Mineral AB, anser att gruvnäring och renskötsel kan samexistera och han hoppas att regeringen får pröva frågan.

– Vi har aldrig hävdat att samebyn vill ha en gruva. Det tror jag blir svårt. Men däremot om det blir en gruva så tror vi att vi kan samverka och det var det som länsstyrelsen skulle ta ställning till och det tycker inte vi att de har gjort, säger Per Storm.

Fakta Evafyndigheten

Fyndigheten Eva-Svartliden består av zink, koppar, bly, guld och silver och ligger en mil väster om Glommersträsk och tre och en halv mil sydost om Arvidsjaur.

En eventuell dagbrottsutvinning har tidigare beräknats pågå cirka sju år från driftstart, omfatta två kvadratkilometer, och lämna efter sig en cirka 600 meter lång, 350 meter bred och 110 meter djup tjärn.

Bergsstaten har tidigare beviljat Kopparberg Mining Exploration AB bearbetningskoncession för Svartliden, en mindre fyndighet direkt norr om Eva.

Fyndigheterna Eva, Svartliden och Norra Norrliden tillhör intressebolaget Norrliden Mineral som ägs till 50 procent vardera av prospekteringsbolaget Kopparberg Mineral samt det kanadensiska bolaget Elgin Mining Inc som äger Björkdalsgruvan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om