Olavi blev beskjuten - i sin bil

Olavi Lundström, 72, blev beskjuten i sin bil. Kulan slog in i fönsterstolpen när han var på väg hem. - Två decimeter längre bak hade det gått in i nacken, säger han.

En vecka efter skottlossningen sover Olavi Lundström fortfarande dåligt. Han inser hur nära kulan var att träffa honom. "Han som har skjutit kanske mår illa en stund. Jag tror det är lika bra om man inte vet vem det är när jag inte fick tag i han direkt", säger han.

En vecka efter skottlossningen sover Olavi Lundström fortfarande dåligt. Han inser hur nära kulan var att träffa honom. "Han som har skjutit kanske mår illa en stund. Jag tror det är lika bra om man inte vet vem det är när jag inte fick tag i han direkt", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

GLOMMERSTRÄSK2010-12-23 06:00

På väg hem från skidturen vid tolvtiden förra onsdagen small det till i Olavi Lundströms bil. Tre kilometer från Glommersträsk, efter väg 365 trodde han att något under bilen släppte.

Han saktade ner och en minut efteråt såg han en bil försvinna från en ödslig sidoväg mot Norsjöhållet. Först när han parkerade hemma i Glommersträsk och såg hålet förstod han att det måste ha varit skytten.

- Det kan inte ha varit på långt håll. Det är någon som stått på knä och skjutit, säger han.

Kraftig smäll
Den kraftiga smällen var en kula som kommit bakifrån och slagit in snett underifrån i karossen, en hårsmån från sidorutan. Olavi Lundström inser att han kunde ha varit död om kulan gått in längre bak.

- Det är otäckt när man förstår vad det var, säger han.

På platsen där skottet sköts från ligger ett kalhygge med en 700 meter lång tvärväg och kulriktningen var mot Glommersträsk. Olavi Lundström tror att någon har provskjutit sitt gevär mot plogvallen, eller bommat på en fågel.

- Man måste tänka innan man skjuter i riktning mot byar och vägar, säger han.

Sovit dåligt
Olavi Lundström har sovit dåligt efter skottlossningen.

- Jag kan inte tro att någon har skjutit åt bilen, men ibland funderar man i den riktningen.

Nu döljer en bit silvertejp resterna av skottlossningen. Bilverkstaden i Abborrträsk kunde inte laga hålet där kulan har splittrats. De såg vad som hade hänt och uppmanade honom att polisanmäla det.

Olavi Lundström gjorde det i fredags.

- Jag har inte hört av polisen sedan dess.

Lade ner ärendet
Polismyndigheten i Norrbotten lade ner ärendet direkt. Motiveringen var att det inte finns någonting att gå på. Nyheter i Norr har inte kunnat nå polisen som tog beslutet och utredningschef Lars-Göran Johansson i Piteå känner inte till ärendet.

Under onsdagskvällen hade ingen polis kontaktat Olavi Lundström efter att han gjorde sin anmälan. Han väntar fortfarande på svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om