– Ska vi låta andra ta hand om världens bästa bär? sa Bo Lundmark, Glommersträsk Miljöenergi AB, när han på onsdagen inledde ett seminarium om ökad förädling av skogsbär.
Närmare fyrtio personer, företagare, kommunrepresentanter, politiker, bärintresserade privatpersoner med flera, från Arvidsjaur och några av dess grannkommuner fanns på plats för att ta del av kunskap och idéer som kan öka företagandet kring förädling av skogsbär.
Roger Uddstål från SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik AB, i Umeå har arbetat med projektet och bland annat gjort beräkningar som visar att förädlingsvärdet av skogsbären som 2013 plockades i de två nordligaste länen uppgår till över 600 miljoner kronor. Men den absoluta merparten av dessa bär förädlas utomlands.
– Kan man gå från plockning till det mer avancerade, förädling, finns här pengar och jobb. Har vi råd att inte utveckla våra skogsbärsresurser, sa Roger Uddstål.
Cecilia Wahlberg Roslund, affärsutvecklare hos Hushållningssällskapet, Malå, och Linus Jornevald, Pre Investment Consulting, Göteborg, har för projektet tittat på marknaden för skogsbär, lokalt och nationellt. De slog båda fast att bär är på gång.
– Bär ligger rätt i tiden, intresset från industrin är stort, sa Linus Jorevald.
Men det gäller att hitta rätt nisch:
– Det finns redan hur många lingonsylt som helst på marknaden, sa Linus Jorevald.
Det finns de som satsat på förädling av skogsbär. En av dem är Lotta Rynback Andersson som driver företaget Skogsbärsfröjd AB i Poltikasvaara. Hon berättade om hur hon startade sitt företag och om Krav-märkta bär:
– Bären är plockade i ”rena skogar” och Krav kontrollerar att företaget tar ett socialt ansvar för plockarna. Det är viktigt att jobba med schyssta bär.
Hon ser potential i de norrländska skogsbären.
– Våra bär håller världsklass. I Jämtland finns cirka 200 mathantverksföretag, här i Norrbotten är vi kanske fem-tio stycken. Det finns utrymme för fler.
Bo Lundmark berättar att det nu förs samtal med länsstyrelsen om ett innovationsprojekt med fokus på förädling av skogsbär.
– Om det ska bli lyckat handlar det om hela kedjan, det vill säga från plockning till färdig produkt. Jag tror att i projektet kommer det att behövas utbildning i olika former.