Vidsel och Glommersträsk är två av de orter där befolkningen kommer att få större tillgänglighet till kontanter. Satsningen är en del för att uppfylla den nya kontantlagen som trädde i kraft den första januari.
– Kontanter är fortfarande ett viktigt betalningsmedel för många, inte minst personer i digitalt utanförskap. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.
I Glommersträsk kommer automaten att placeras utanför Finnbergs. Butiken blev tillfrågade om de kunde tänka sig att husera en automat utanför butiken.
– Det är Bankomat som hört av sig till oss och frågat om de får sätta upp den. De vill att fler människor i glesbygden ska kunna ta ut kontanter. Så det är inget vi propsat på, utan de kom med ett erbjudande som vi tyckte lät vettigt, säger Peter Edström, ordförande i Finnbergs.
Sedan tidigare har boende och besökare kunnat ta ut kontanter i kassan i butiken, men Peter Edström tror att en automat kommer att göra uttagen smidigare.
– I dag kan vi ta ut inne i butiken, men det är lite bökigt och besvärligt och tar mycket tid i kassan. Det här blir smidigare eftersom man kan ta ut direkt.
Peter Edström tror också att en uttagsautomat skulle kunna gynna affären i byn.
– Folk kan ta ut pengar och då är det också lätt hänt att man går in och handlar. Man får folk att stanna.
Bo Lundmark, vd för Glommers miljöenergi och en driven företagsprofil i Glommersträsk, är även han positiv till uttagsautomaten.
– Det här är jättebra för byn. Vi har ju kunnat ta ut pengar i affären, men nu kommer man ju inte att behöva tänka på öppettider och sådant. Behöver man kontanter på helgerna så går det bra att ta ut, oavsett tid.
För många är tillgången till kontanter en fråga om trygghet, och Bo Lundmark framhåller säkerhetsaspekten som viktig del i kontantfrågan.
– Frågan kring kontanter är ju en säkerhetsgrej. Om inte internet fungerar ska man ändå kunna ta ut pengar. Vi vet inte hur sårbara vi håller på att bli. Det måste finnas möjlighet att handla för pengar även om större avbrott i uppkopplingen skulle inträffa.
Han pekar också på den viktiga symbolfrågan i att det satsas även i glesbygden.
– Det sänder ju en signal om att vi inte är bortglömda och att man vill göra något på små orter som Glommers.