"Landsbygden är motorn i samhället"

Hållbarhet och landsbygd är vad som gör att företagaren Bo Lundmark har svårt att varva ner. "Landsbygden är motorn i samhället", säger han.

"Det tar tid att vara miljövänlig", säger Bo Lundmark, angående verksamheten med biobränsle.

"Det tar tid att vara miljövänlig", säger Bo Lundmark, angående verksamheten med biobränsle.

Foto: Malin Johansson

GLOMMERSTRÄSK2016-10-04 05:00

Bo Lundmark är teleteknisk ingenjör i botten, och har jobbat för Televerket i 25 år, samtidigt som han var bonde med mjölkproduktion i Brännberg.

– Kanske är det just bondeådran som gör att jag ser så många möjligheter, säger han.

I området är han välkänd för sitt engagemang gällande hållbarhet, landsbygd och företagande. Han är majoritetsägare i företaget Glommers miljöenergi (GME), som tillverkar pellets och rörflenströ, och firade nyligen 20 år.

– Vi var sex företagare som då samlades för att skapa arbeten, och när vi började talades det om att det skulle bli 150 jobb kring biobränslen i kommunen, säger Lundmark.

Men några 150 nya jobb blev det inte. Det skulle dock kunna bli, om man la manken till högre upp menar han.

– Det pratas mycket om hållbarhet, men det behövs verkstad också. Det här skulle också kunna skapa många jobb om politiken kunde förstå vikten av det. En problematik är ju också att folk inte använder skorstenarna idag, och det blir problematiskt då skorstenen egentligen anses som hjärtat i huset när det gäller ventilation. Det handlar inte bara om värmeförsörjning.

Inför framtiden hoppas han att företagstänket stannar kvar inom företaget.

– Och det tycker jag är viktigt för hela inlandet, vi måste öka vårt självförtroende. Vi har allt som behövs i övriga Sverige, men vi måste bli bättre på att förädla det själva.

Lundmark har varit kommunpolitiker i 27 år, och just landsbygdsfrågor ligger närmast hjärtat.

– Ja landsbygdsfrågor i stort, och det alla led. Idag är det ju många gånger så att föräldrar kör iväg sina barn från landsbygden, säger att här finns ingen framtid, fast i själva verket så har vi ju allt. Vi måste bara bli bättre på att ta hand om det.

Utöver verksamheter i Glommersträsk deltar han även i ett projekt i Tanzania.

– Det har varit mycket intressant, det var ju som att komma 100 år bakåt i tiden att komma dit. Det är så svårt att tänka sig, att det idag faktiskt är 2-3 miljarder människor som lagar mat över öppen eld. Det ger ju ytterligare en väckarklocka på hur viktigt hållbarhet är. De håller ju på att bränna ner all sin skog, men inte för värme utan för att kunna laga mat, säger Lundmark.

Syftet med projektet är att spara skog, och istället förädla gräs, som det finns gott om, till gräsbriketter så det går att elda med istället för ved.

– Vi måste minska deras behov av träråvara, säger han. Bo Lundmark är idag 72 år, men på frågan hur länge han tänkt jonglera med tio bollar i luften, skrattar han till.

– Det är många som har frågat det, hur länge jag ska hålla på som jag gör idag. Men jag har aldrig haft inställningen att det vore skönt att säga att nu är jag pensionär. Det finns fortfarande för mycket som jag vill kolla upp.

Namn: Bo Lundmark

Ålder: 72 år

Bor: Glommersträsk, sedan 1975

Kommer från: Västanträsk, Burträsk

Företag: Glommers miljöenergi (GME), Glommersbär, bostadsuthyrning och senast varit med att rädda byns livsmedelsbutik Finnbergs.

Anställda GME: 6 heltider, 2 deltider

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om