Hot mot räddningskåren oroar företagare i Glommers

Politikernas tankegångar om att lägga ner räddningstjänsten i Glommersträsk för att spara pengar ses inte med blida ögon av ortens företagare. - Det låter oroande och känns på alla sätt jättekorkat, säger Erik Lidén och Anders Eriksson ägare till två av hela fem företag inom träindustribranschen som finns i byn.

I Glommers finns i dag fem företag som verkar inom träindustribranschen. Erik Lidén är  ägare av Lidéns Snickerifabrik. - Mycket oroande signaler. Försvinner kåren kan det säkert också innebära höjda försäkringspremier för vår bransch, menar han.

I Glommers finns i dag fem företag som verkar inom träindustribranschen. Erik Lidén är ägare av Lidéns Snickerifabrik. - Mycket oroande signaler. Försvinner kåren kan det säkert också innebära höjda försäkringspremier för vår bransch, menar han.

Foto: Nils Widman

GLOMMERSTRÄSK2009-07-10 06:00
Glommersträsk är i år vald till Årets by i Norrbotten. Byn med sina drygt 200 invånare torde efter sin storlek också vara en av länets absolut tätaste småföretagsbyar.
Exempelvis finns i byn hela fem företag som verkar inom träindustribranschen. En bransch där risken att kunna drabbas av brand anses betydligt större än inom andra områden.
Vid Arvidsjaurs kommuns miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnds senaste sammanträde diskuterades den minskade driftbudgetram som väntar för nästa år och de sparåtgärder som därför måste till.
Det konstaterades då att det enda sättet att klara den minskade ramen med en miljon jämfört med innevarande år är att lägga ner Räddningstjänsten och, liksom i Moskosel, ersätta detta med så kallat frivilligt räddningsvärn.
Ett helt omöjligt beslut
Det här är en idé som nästan alla i Glommers, och inte minst då företagare och aktiva brandmän inom kåren, nu reagerar kraftigt på.
- Ett helt omöjligt beslut att fatta som jag ser det, säger Glommerskårens utryckningsledare, Lennart Wigenstam som menar att politikerna inte alls tycks förstå vad ett nedläggningsbeslut skulle innebära rent konkret.
- Det finns exempelvis ingen som helst konsekvensanalys utförd vare sig om vad man i slutändan skulle spara i pengar, eller vad det skulle innebära i försämrat skydd mot brand och olyckor om man vid ett larm ska förlänga utryckningstiden från nuvarande cirka tio minuter till uppemot 40 minuter, säger Wigenstam.
Bland företrädare för Glommers träindustiföretag är oron och kritiken också stor över tankegångarna.
Höjda försäkringspremier
- Mycket oroande signaler. För oss vore ett borttagande av räddningkåren på alla sätt frustrerande. Och dessutom dyrt eftersom vi då sannolikt kan vänta oss höjda försäkringspremier framöver. Är de styrande inte mer rädda om byns företag så får de faktiskt skylla sig själva om företag skulle försvinna från orten, säger Erik Liden, ägare av Lidéns Snickerfabrik.
Han får medhåll av en annan av ortens företagare inom träindustrin, Anders Eriksson, som nyligen startat Glommershus AB.
- Ett ogenomtänkt och närmast horribelt förslag. Skulle den lokala räddningkåren försvinna så ser jag det som helt omöjligt att kunna expandera och utveckla min verksamhet här i Glommers, säger Eriksson.
Försämrat olyckskydd
Även vid Räddningstjänsten i Arvidsjaur upplever man nedläggningsplanerna av Glommerskåren som långt ifrån tillfredställande.
- Att vi i så fall får ett försämrat olycksskydd i södra kommundelen står utom all tvivel. Det första minuterna är ofta jätteviktigt vid exempelvis brand och trafikolyckor, säger Kjell Nilsson, heltidsanställd brandman i Arvidsjaur, som klargör att man tappar minst en halvtimme i " förstahjälp"om nuvarande deltidskåren i Glommers dras in.
- Skulle ändå så bli fallet så måste detta täckas upp av både fler personal och ett nytt fordon vid stationen här i centralorten - annars blir det svårt för oss att fortsatt hålla en ständigt bra beredskap också här i samhället, säger han.
De ska tilläggas att beslut om och när en eventuell nedläggning av kåren i Glommers ska ske kommer i slutändan att tas av kommunfullmäktige.
FAKTA Räddningstjänsten
I räddningstjänsten i Glommersträsk verkar i dag 12 deltidsbrandmän.
Dessa jobbar i jourlag om minst tre personer vilket innebär att det ständigt finns omedelbar utryckning vid olyckor.
Brandstationen i Glommers förfogar i dag över två brandbilar.
Ersätts dagens deltidskår av ett framtida värn innebär det att jouren försvinner och man vid olyckor eller brand riskerar få vänta tills räddningskåren från centralorten hinner fram. En skillnad i ankomsttid jämfört med i dag på minst en halv timme om en olycka skulle hända i Glommersträsk med omnejd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om