Här vill de bygga Europas största testbana

Förberedelser inför Europas största och mest unika tågtestanläggning pågår för fullt.– Vi har kört med markradar för att se hur det ser ut 12 meter under banvallen. Vi har gjort 500 borrhål och testerna är nu inne på analys, berättar Lars-Åke Tjernström, vd för Rail Test Nordic. Finansieringen för geoanalysen har Tyréns, konsultföretag inom samhällsbyggnad, och Railcare, bolag som arbetar med järnvägsunderhåll, stått för. Men nu har pengarna precis tagit slut.

Anders Eriksson (Glommershus), Peter Edström (GK Door), Bo Lundmark (Glommers Miljöenergi) samt Ove Granlund (Företagarna) var fyra av de sex företagare som   samlades på Glommersträsks värdshus för att träffa Lars-Åke Tjernström, som berättade om den planerade tågtestbanan.

Anders Eriksson (Glommershus), Peter Edström (GK Door), Bo Lundmark (Glommers Miljöenergi) samt Ove Granlund (Företagarna) var fyra av de sex företagare som samlades på Glommersträsks värdshus för att träffa Lars-Åke Tjernström, som berättade om den planerade tågtestbanan.

Foto: MALIN JOHANSSON

GLOMMERSTRÄSK2015-02-27 19:05

Den nedlagda tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn var verksam mellan 1 december 1928 och 27 maj 1990. Efter 25 år av inaktivitet är den idag åter upplogad. Hittills har tågtestprojektet kostat 12 miljoner, men med en förväntad slutinvestering på 1,6 miljarder finns mycket att vänta. Just nu är en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) det som är på gång. Men en MKB låter inte helt enkelt. Det finns två olika sorter, och beroende på vilken Rail Test Nordic ska göra har stor inverkan på tidsperspektivet.

– Det finns en enklare variant och då kan vi räkna med att det tar sex månader, vilket är snabbt för ett sånt här stort projekt, men blir det den längre varianten får vi räkna ett och ett halvt år istället, berättar han.

På onsdagen träffade Lars-Åke Tjernström sex av företagarna i Glommersträsk för att över en lunch berätta om projektet och svara på frågor. Även om det är ett stort projekt föll fokus även på de små frågorna, om vad som händer med skidspår, skoterleder och hur markägare ska kunna ta sig till sina skiften.

–  Det finns många små frågor som inte är lösta, och om det måste vi ju ha en dialog, svarar Lars-Åke Tjernström. Ove Granlund, Företagarna, undrar vad de lokalt kan hjälpa till med och Tjernström tar upp ett förslag om att bilda referensgrupper för Jörn, Glommersträsk och Arvidsjaur. Även Abborrträsk kan bli aktuellt. Tanken är att referensgrupperna informeras löpande och sedan kan återkomma med respons, både med egna reflektioner men också frågor från andra i bygden.

– Med en lokal anknytning blir det så mycket enklare och företagare har ofta stort inflytande. Referensgrupperna får hålla öppna möten där den som vill får komma, berättar Tjernström och förslaget möter inga protester, snarare tvärtom.

– Det låter vettigt, säger Ove Granlund.

Peter Edström, GK Door, undrar vad som kommer att hända i Glommersträsk, om den omtalade klimathallen kommer att placeras i byn, i Jörn eller i Arvidsjaur.

– I Arvidsjaur ryms inte det här. Klimathallen blir i Jörn då Norrtåg och SJ vill hyra in sig, men här i Glommersträsk blir det en stor verkstad! Den blir 250 meter lång och ska ha tre-fyra portar, berättar Tjernström.

Även om pengarna tagit slut har Lars-Åke Tjernström stor tilltro att det kommer att ordna sig. Närmsta tiden finns möten med bland annat Näringsdepartementet, landshövdingar och Tillväxtverket inbokade.

– Det finns ingen som ser en broms. Det här är ju en fråga om samhällsutveckling. Hittills har det gått snabbare än vad det är tänkt, och varför ska det inte fortsätta så? avslutar han.

FAKTA Järnvägen Jörn-Arvidsjaur i siffror

Längd: 7,5 mil?

Startades: 1 december 1928?

Upphörde: 27 maj 1990

Projektstart: 2013

Höghastighetssträcka: 30 km.

Investeringar hittills: 12 miljoner.?

Förväntad investeringskostnad: 1,6 miljarder.

Planerad start: 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om