Byborna menar att de har varit med förr, att det spånats fram och lagts mycket tid på att få fram idéer kring utveckling, men sedan har allt runnit ut i sanden.
– Jag förstår det, och jag hoppas att det inte blir så nu. Skillnaden varför jag tror det här kommer att lyckas är att det kommer från näringslivet självt, säger kommunens näringslivsutvecklare Ann Engberg.
På plats fanns också Åsa Skiöld, Mats Holmström och Malin Jansson. Samtliga engagerade i näringslivet.
– För oss är det jätteviktigt med utveckling i hela kommunen. Krymper kommunen, får vi alla mindre pengar och det gagnar ingen. Glommers är också så imponerande eftersom ni tar tag i saker, och ni gör det tillsammans, säger Skiöld.
Mats Holmström håller med:
– Vi är många som sett att A-smällen, marknadshelger och så vidare helt håller på att dö ut. Så vi samlades ett gäng företagare. Vår initiala idé var främst att hitta på något under sommaren, vilket vi nu har gjort, men det här projektet har vuxit till något mycket större.
En projektledare har redan anställts av kommunen trots att finansieringen inte är klar. Kommunen bidrar också med finansiering genom näringslivsutvecklarens tid, upp till 200 000 kronor.
– Ja, jag tycker det är strongt av kommunen att våga satsa på det här. Idag pratar man skola, vård och omsorg. Men vem vill bo där det inte finns något annat än vård, skola, omsorg? säger den nya projektledaren Wayne Rahm.
Att diskutera just idéer fanns det inte just någon tid till, men Leif Björk föreslog att man i kommunen bör ha en beachvolleyhall, och Peter Edström påpekade att Lappland faktiskt börjar just när man kör in till Glommers, vilket borde marknadsföras.
Möten kring initiativet kommer även hållas i Arvidsjaur, Lauker och Moskosel.