Landstinget har ett antal hälso- och sjukvårdsberedningar, och idén med det är att de som sitter där ska kunna återkoppla från medborgare till landstingspolitiker om givna ämnen.
– Då går det till så att man åker ut och träffar medborgarna vid olika sammanhang, som sedan sammanställs till en rapport och läggs på landstingsfullmäktiges bord. Tanken är att fullmäktige då ska få en hygglig bild av hur det är runtom i länet, berättar Klockljung.
Tvivla
Rubriken för nästa års uppdrag får honom dock att tvivla på sitt uppdrag. Formuleringen är inte spikad, men att det handlar om hur kontakten mellan norrbottningarna och politikerna fungerar är klart.
– Då handlar det om medborgardialog i stort. Det känns ju jättemärkligt för mig om jag ska nu gå ut till de i Arjeplog och Arvidsjaur till exempel, och fråga vad de anser om ett sådant här eventuellt beslut att lägga ner de här hälsofilialerna. Inte ens kommunalpolitikerna har hörts i det här sammanhanget och definitivt inte medborgarna, säger Klockljung.
Han säger vidare att byarna har en åldrande befolkning och att många av besöken hos distriktssköterskan är korta besök.
– Men blir man då tvungen att åka in till Arvidsjaur för att göra det så kanske man drar sig för det. Det känns hycklande egentligen att i nästa skede gå ut och fråga vad tycker ni nu? Hur fungerar medborgardialogen?
Argumenten för nedläggningen menar han ändras efter hand, att först var det kostnad, sedan var det att personalen behövs vid hälsocentralen i Arvidsjaur.
– När det inte handlar om besparing längre så är det något annat som de skyller på. Nu får vi se hur det går i januari, men det känns märkligt att vara med om det blir någon slags låtsasberedning.