Man ska kämpa för det man tror på, sägs det. Och kämpar det gör man i Glommersträsk.
– Är vi skattebetalare vi som bor här? Man börjar ju undra. Vi sitter här i möten stup i kvarten om skola, brandkår, än det ena än det andra. Om vi inte kan få den service vi ska ha så får vi ju lösa det själva. Och det är vi ju kända för, säger Sven-Olov Granlund.
LÄS OCKSÅ: Byarna förlorar hälsofilialer
Vid torsdagens möte var det en enad grupp bybor som samlats för att diskutera byns framtid när det gäller distriktssköterskans vara eller icke vara. Bygderådets ordförande Tomas Johansson inleder mötet med att kort berätta lite om distriktsmottagningen, som har omkring 200 besök varje år.
– Om nu alla vi istället ska åka till Arvidsjaur så blir det 1 000 mils körning, istället för att en distriktssköterska kommer hit en gång per vecka, säger Tomas Johansson, ordförande i bygderådet. Bybon Leif Norén håller med.
– Transportkostnaderna måste ju göra det väldigt oekonomiskt. Berget ska komma till Muhammed istället för tvärtom.
På mötet diskuteras också att antalet besök säkert skulle kunna öka, om det bara utgick någon information till bybor. En av dem på mötet har bott i Glommersträsk i fem år men inte förrän nu, när nedläggningsplanerna kring distriktsmottagningen lyfts fram i ljuset, blivit varse om att den överhuvudtaget finns.
– Det är ju inte marknadsfört alls att vi alls har en mottagning, säger Bo Lundmark. Sven-Olov Granlund tycker också att informationen borde varit tydligare.
– Om vi visste mer vad som kan göras här och vilka dagar som man kan besöka så skulle det ju bli ännu mer besök, säger Sven-Olov Granlund.
LÄS OCKSÅ: Läkare lämnar länet i protest
Just resan från Glommersträsk till Arvidsjaur är också det jobbigaste för många.
– Hälften av dem som besöker distriktsmottagningen kan inte köra bil, så då blir det sjukresor. Det kan omöjligt finnas någon som helst besparing i det här. Och just resan är ju det som många tycker är jobbigt, säger Kerstin Boström. Landstinget har haft som förslag att byborna ska försöka hitta sätt att samåka till hälsocentralen i Arvidsjaur, men det är inget förslag som byborna själva ser som en lösning.
– Samåkning går inte. Det är ju en extremt stark sekretess inom sjukvården. Inte kan jag ju gå runt och fråga om någon av mina grannar också behöver åka till vårdcentralen, säger Gudrun Wikberg.
I februari ska beslutet upp i landstingsfullmäktige, men innan dess är förhoppningen att ansvariga för beslutet ska besöka såväl Glommersträsk som Moskosel.