Bion i Glommers lever upp för en dag

Kultur är också service. Så resonerar Glommersträsks serviceprojekt och ordnar filmvisning i byns 75-åriga Centrum Bion. Filmen om "Världens största älg" blev en "STOOR" framgång, på många sätt.

Alexander Kurlandsky och Lars Berge förhandsvisade sin film om Thorbjörn Holmlunds storälg "Stoor"n" i Glommerträsk gamla biograf i lördags.

Alexander Kurlandsky och Lars Berge förhandsvisade sin film om Thorbjörn Holmlunds storälg "Stoor"n" i Glommerträsk gamla biograf i lördags.

Foto: MATS KLOCKLJUNG

GLOMMERSTRÄSK2011-03-14 06:00

Det är lördag den 12 mars. Utanför den 75-årsjubilerande Centrum Bion i Glommersträsk ringlar en lång kö. Senast det begav sig med filmvisning där var 1996, då actionfilmen "Under belägring" visades.

Sen dess har lokalen använts både som ungdomsgård, konsertlokal och teatersalong medan bioduken fått förbli oanvänd.

Dokumentärfilm
Men nu ska "Världens största älg", en dokumentärfilm om Thorbjörn Holmlunds "Stoor´n-projekt", visas på vita duken. Filmen, gjord av Lars Berge och Alexander Kurlandsky, har tidigare visats på Göteborgs Filmfestival och kan snart även ses på TV.

- Den är ju till stora delar gjord i Glommersträsk, säger Alexander. Vi vill gärna visa filmen här innan den går på teve, inte minst som ett tack till alla som medverkat. Det är mäktigt att få göra det i den här gamla biografen.

Många av det sjuttiotalet åskådarna i den nästan fullsatta salongen var själva med i filmen, som påbörjades när högkonjunktur fortfarande rådde och bygget kunde starta närsomhelst. Alla hoppades att Stoor´n skulle lyfta bygden!

- Vi trodde att vi var ute i senaste laget för att göra en riktigt intressant film, säger Lars.

Sämre tider
Men så blev det ju sämre ekonomiska tider i världen, vilket även påverkade storälgsbygget och med ens fick filmandet en ny nerv. Resultatet kan ses på Svt 2 den 20 mars 20.00.

I diskussionen efter filmen deltar även Thorbjörn Holmlund. Han ser intresset för giganten på berget återvända i takt med att konjunkturen vänder uppåt igen och att arbetet gått över från att skötas huvudsakligen ideellt till att drivas med anställd personal.

- Nästa år så här dags finns det väg och servicebyggnad, betongfundamentet är gjutet och klövarna står där de ska, säger Thorbjörn med bergfast(!) övertygelse.

- På Vithattstoppen mitt mellan Väster- och Norrbotten och med bygden, inte enskilda personer eller kommuner, som de stora vinnarna.

Bara för en dag
Om framtiden är det svårt att sia. Men den här vackra marslördagen verkar Glommersborna lika nöjda med filmen - "även om somligt var väl mörkt skildrat" - som med att Thorbjörn håller kvar sina visioner.

Stort är också att bion åter tagits i bruk, om än bara för en dag - ännu. Både ljud och bild fungerade mycket bra.

- Vi skulle kunna starta en filmklubb, säger Marcus Wigenstam som var tekniker under söndagens visning. Senaste filmen jag såg där var i mitten av 90-talet. Det var Lejonkungen och jag var väl tio år.

Vem vet. Sommarens aktiviteter i Glommers är ännu inte spikade. En filmfestival i Centrum Bion vore väl inte helt fel. Glommersträsk lever - med eller utan storälg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om