Det har gått undan på bärfronten i Glommersträsk. För knappt fyra månader sedan hölls ett seminarium i byn om ökad förädling av norrländska skogsbär. Nu håller en torkanläggning för bär på att byggas hos Glommers Miljöenergi AB och lokaler i Centrumhuset anpassas till bär och bärförädling.
Parallellt med detta startade i dagarna en utbildning för blivande mathantverkare. De nio kursdeltagarna ska nu i sommar genomföra tre stycken träffar om vardera två kursdagar.
De som vill gå vidare kan därefter göra projektarbeten och i förlängningen kan det i slutändan bli företag av det, säger kursledaren Roger Uddstål från SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik AB i Umeå.
Deltagarna kommer från olika håll, en ända från Värmland och ett par andra från Harads. Merparten är bosatta i Glommersträsk med omnejd.
När Nyheter i Norr besöker Centrumhuset, där kursen hålls, håller deltagarna på att analysera vin: Surhetsgrad, sockerhalt, pH-värde? Kunskaper som är bra att ha när skogens bär ska förädlas och det är förädling lokalt som är målet med bärprojektet i byn.
Roger Uddstål berättar att nyttan av skogsbären som växer och plockas i Norrbottens län och Västerbottens län knappt tas tillvara lokalt:
Hälften av det plockas här går ut ur landet utan någon som helst förädling. Men marknaden finnas, att det kommer plockare hit och att bären skickas utomlands är för att bären är värdefulla.
För bär kan bli till så mycket mer än bara sylt och saft, torkade bär kan bli till pulver som används i bland annat hälsokostpreparat och av bärens frön går det att utvinna oljor som kosmetikatillverkare, med flera, använder i sina produkter.
Bären som ska förädlas i Glommersträsk i höst kommer att ge sysselsättning.
Det kommer bland annat att behövas ett antal i rensningen. Idag torkas bär mest till husbehovs, till några småföretag. Vi ska försöka öka kapaciteten, om man ska göra pulver av bären behövs ganska så stora mängder bär, säger Bo Lundmark.