Barbie, 50, har flyttat in i Hattmuseet

Barbiedockor har intagit Glommers Hattmuseum. En privat samling av den i Sverige 50-årsjubilerande dockan visas nu i hattmuseet.– Det känns kul att ha lite annat också att visa upp ibland , säger Pia Klockljung.

Dockhemsidyll? Inte bara dockur utan även möbler och andra attiraljer finns med i Barbieutställningen på Glommers Hattmuseum.

Dockhemsidyll? Inte bara dockur utan även möbler och andra attiraljer finns med i Barbieutställningen på Glommers Hattmuseum.

Foto: GÖRAN WESTERLUND

GLOMMERSTRÄSK2013-12-09 07:59

I montrarna finns Barbie som sångerska, Barbie som flygvärdinna, Barbie i originalkartong, Ken i pyjamas…

Ett femtiotal exemplar av dockorna, deras kläder, möbler och andra attiraljer visas sedan skyltsöndagen i hattmuseet.

Pia Klockljung berättar att samlingen tillhör Catherine Nyström, Piteå, men som ursprungligen kommer från Moräng, grannby till Glommersträsk.

– Catherine ville ställa ut sin samling i Glommersträsk, säger Pia.

Perfekt för hattmuseet, tyckte Pia och hennes man Mats och lät dockorna flytta in.

– Catherine har lånat ut en del av sin samling till Glommers Hattmuseum på obestämd tid men utställningen kommer att finnas här åtminstone över sommaren i alla fall, säger Pia.

Hon berättar merparten av de Barbiedockor och kläder som visas är från den så kallade vintageperioden, det vill säga 1959–1966, och att där också finns några från modsperioden, 1967–1972.

Pia berättar att det finns mer om Barbie som kunde ha visats upp, men att utrymmet i hattmuseet inte räcker till:

– Bland annat finns det en kvinna i Norsjö som syr fina kläder till Barbiedockor.

Utställningen låter besökaren ta del av Barbiedockans födelse och historia. Utställningen lär också ge betraktaren upphov till nostalgiska återblickar på de egna barndomsåren. Detta oavsett om det var Barbiedockor eller modellbilar från Corgi Toys som fanns i lådan med leksaker.

Eftersom Glommers Hattmuseum är ett hobbyprojekt har museet inga fastställda öppettider.

– Vi har öppetskylten ute när det är öppet. Men vi kan ju vara ute också, så vill man besöka museet är det bäst att i förväg höra av sig, säger Pia.

Fakta Barbie

I mitten av 1950-talet besökte Ruth Handler, en av grundarna till leksaksföretaget Mattel, Europa och fick se en bild på en tredimensionell docka gjord i hårdplast. Figuren var dock ingen leksak utan en souvenir.

Ruth Handler hade tidigare funderat kring det här med klippdockor med kläder av papper som går att ta av och på, och hur en tredimensionell ”mannekängdocka” skulle kunna se ut.

1958 tog Mattel patent på dockan som döptes till Barbie efter Ruth Handlers dotter Barbara.

1959 debuterade Barbiedockan på Toy Fair-mässan.

1963, strax före jul, började Barbiedockan att säljas i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om