Lovande eldningsförsök med rörflensbriketter

Under flera år har Bo Lundmark och Glommers Miljöenergi, GME, letat efter pannor till småskaliga värmesystem som kan eldas med rörflen.Nu kan sökandet vara över.

Rörflensbriketter, ett torrt bränsle med högt energiinnehåll.

Rörflensbriketter, ett torrt bränsle med högt energiinnehåll.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

GLOMMERSTRÄSK/ BJURSELE 2010-02-20 06:00
- Det här ser mycket lovande ut, säger GME:s Bo Lundmark, om det eldningsförsök som under tre dygn genomförts i Bjursele, Norsjö.
Vinterluften ovanför skorstenen dallrar av värme. I pannan, som förser flera bostadshus samt en verkstad med värme, brinner sedan i onsdags rörflensbriketter och inte träflis.
Utmärkt
- Bara roligt att få prova något nytt. Jag tycker att det funkar bra, det går alldeles utmärkt, säger Mats Lidén, Bjursele.
Bo Lundmark instämmer:
- Vi har jobbat för att hitta en lösning för att elda rörflen i småskaliga anläggningar. I de pannor vi hittills provat smälter askan ihop efter sex-sju timmar, det gör den inte i den här.
Pannan som rörflensbriketterna brinner i är av österrikiskt fabrikat och anpassad för flera olika biobränslen. GME fick via den svenske generalagenten veta att ett exemplar sålts till Mats Lidén i Bjursele.
Mats Lidén gav klartecken till GME, som i samarbete med SLU Röbäcksdalen och Bioenergigårdar denna vecka kunde genomföra ett tre dagar långt eldningsförsök där.
- Askan brukar vara problemet med rörflen, men som vi kan se har den här pannan fungerat bra. Vanliga flispannor har inte varit lämpliga för det här bränslet, säger Håkan Öhrberg på SLU, Lantbruksuniversitetet.
Behov av pannor
Han berättar att det finns ett behov rörflenspannor, främst i det mindre segmentet:
- Pannor på omkring 100 kilowatt, alltså för närvärmecentraler och liknande.
I och med att "rörflenspannan" nu är funnen öppnar det möjligheter.
- Till exempel för bönder med egen mark. De kan odla eget rörflen, brikettera det och elda i sin egen pannanläggning, säger Bo Lundmark.
En annan möjlighet är kretsloppsanpassad uppvärmning av flerbostadshus. GME väntar på klartecken från Energimyndigheten till ett demonstrationsprojekt om förädling av energigrödor.
Mobil anläggning
Tanken är att förse ett hyreshus i Glommersträsk med en biobränslepanna som eldas med briketter med rörflen från odlingar i byns närhet. En mobil briketteringsanläggning ingår också i projektet. Från åker till färdig värme.
- Vi får besked i vår, förhoppningsvis kan vi vara igång med projektet i höst, säger Bo Lundmark.
Fakta GME
Glommers Miljöenergi AB bildades 1996 med avsikt att finna vägar till lönsamma arbetstillfällen inom Arvidsjaurs kommun baserade på uttag och förädling av lokalt producerade biobränslen.
En försöksstation för produktutveckling finns i Glommersträsk. Där finns också en träpelletsfabrik. GME säljer också fjärrvärme och fjärrvärmeanläggningar
Rörflen är ett energigräs. Förädlat till briketter är det ett torrt bränsle med hög energitäthet. GME har 17 hektar rörflensodlingar klara att skördas våren 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!