Det är inte lätt att hålla reda på Kebnekaises höjd, eftersom den långsamt men säkert sjunker. Men till alla som vill hålla sig uppdaterade har Tarfala forskningsstation ett pinfärskt mått: I lördags uppmättes höjden 2 099 meter. Det är för övrigt samma höjd som Lantmäteriet slagit fast i sin senaste mätning med laserskanningsteknik.
Vid midsommar i fjol var höjden 2 102 meter. Att Sveriges högsta punkt åker upp men mest ner beror på att den utgörs av en långsamt krympande glaciär och på den snö efter säsong. Nu, i slutet av juli, ligger det kvar 1,2 meter snö från i vintras och säkrar marginalen till nordtoppen som består av fast berg.
– Det finns ett otroligt intresse för sydtoppen. Den är ju en juvel och en topp som många bestiger. Men varje år försöker jag påtala att den lilla glaciär som ligger där är en symbol för jordens alla glaciärer och visar att klimatet håller på att ändras, säger Gunhild Rosqvist, föreståndare vid Tarfala forskningsstation, till TT.
Höjden på sydtoppen har mätts årligen sedan 1968. Då var den 2 120 meter hög och har alltså sedan dess krympt med 21 meter. (TT)