När mankör vägen mellan Laisvall och Gautosjö, och kommer nedför sluttningen mot Gautosjön där berget Krappesvare breder ut sig i sin fulla längd, då förstår man varför folk en gång bosatte sig här.
En varm vårvintersol målar rent guld med breda penseldrag i en orörd natur. Det är tyst så när som på vinden som sliter i fjällbjörkarna och så vidunderligt vackert att man har svårt att ta in vad man ser.
Vägen är kurvig och hade behövt en omgång med plogen i plusgraderna. Efter att inte mött en enda bil exploderar plötsligt ett tomt landskap till ett fritidshus- och husvagnsmecka. Här finns allt.
Han är tredje generationen som driver Camp Gauto. Ett jobb som skulle kräva sin annons på Arbetsförmedlingen om det någonsin skulle annonseras ut:
”Snöröjare/mekaniker/mackbiträde/ kock/lokalvårdare/receptionist/servitris/vaktmästare/, gärna med ett gediget servicetänk och kunskaper om fjällguidning. Arbetstider: oklart, men ungefär från morgon till kväll. Du jobbar när andra är lediga.”
– Det är förstås mer än ett heltidsjobb, och det kräver att man går in helhjärtat för att få det att fungera. Men det är ju det här jag vill och alltid velat göra.
Anders Marklund är 40 år. Han har vuxit upp i huset han i dag bor i med sin fru och tre barn. Det är 13 år sedan han kom tillbaka till byn efter en vända i Skellefteå och Umeå.
Receptionen gränsar till familjens kök. En skåning vill förbeställa middag och handla skoterolja. Ena dottern trippar avvaktande men nyfiket runt kassan för att se vad som står på.
– Det är så här det är, man får vara en allt-i-allo och en problemlösare, säger Marklund.
Camp Gauto har i dagsläget 30 husvagnsplatser och 20 stugor. Restaurang. Skoter- och båtuthyrning. Tanken är att bli större och på köksbordet ligger ritningar på en stuga han vill göra verklighet av, och genom det möta gästernas önskemål.
– Efterfrågan på stugor att hyra är stor. I dag finns också en önskan om hög standard, gärna helpension. Jag väntar bara på bygglov!
Skillnaden påCamp Gauto från förr till nu är att säsongerna, framförallt vintertid, har blivit längre.
– Förr dök första gästerna upp i slutet av februari, början av mars. I år var hela februari fullbokad! Det är skoterkörningen i lössnö som blivit omåttligt populär, och den varan har vi ju massvis av här uppe.
Och varifrån kommer gästerna?
– Jag har många här som kommer från Skellefteå och Piteå, men en stor del av gästerna kommer från Finland. Italien är också representerat.
Vissa kanske undrar varför man reser hela vägen från Finland eller Italien till Gautosjö. Tänker att det är en lustig slump att hamna just där. Det gör inte jag. Och inte Anders heller.