Kapellet i Gasa återinvigs

I början av 1930-talet gick en väckelsevåg över Arjeplogs bygden. Den lilla byn Gasa, drygt 4 mil söder om Arjeplog, blev centrum för pingstväckelsen i kommunen. Den starka förkunnelsen skakade om i byarna. Så gott som samtliga familjer i byarna Gasa, Sjulnäs och Kallön blev frälsta.

Kapellet i byn Gasa återinvigs efter 80 år.

Kapellet i byn Gasa återinvigs efter 80 år.

Foto: Ann-Christine Holmgren

GASA2014-07-29 21:12

Gasas första nybyggare, David Lestander, även kallad Gasa-David, med familj drogs också med in i denna väckelse. 1932 bildades Betelförsamlingen i Gasa, en församling med rötterna i den svenska Pingströrelsen.

Sommaren i Gasa

En av Davids söner Johan Lestander, född 1893, blev betelförsamlingens förste föreståndare. I början hade man hjälp från Filadelfiaförsamlingen i Arvidsjaur.

Johan Lestander var Ann Björklunds pappa. Ann bor i Arvidsjaur men tillbringar sommaren i Gasa tillsammans med sin man. Hon minns hur väckelsevågen kom att förändra livsföringen för många.

– Det festades mycket på den tiden, ibland flera dagar i sträck. En gång när mina föräldrar kom hem efter ett bröllop som varat i 2 dagar, bestämde sig pappa för att bli nykterist. Det värsta var, tyckte han, att han hade brännvin kvar där hemma. Min mamma förklarade då för honom att han inte behövde dricka upp den, så pappa hällde ut all sprit som fanns kvar. Sedan dess drack han aldrig mer, berättar Ann Björklund.

– Ungdomarna i Gasa upplevde också väckelsevågen som något positivt. Kulturen kom till byn. Det var sång och musik och mycket aktiviteter. Sådant de aldrig upplevt tidigare. Alla var välkommen att delta, även de som inte var troende, berättar Ann.

80 år sedan invigning

Johan Lestander och brodern Hugo, skänkte deras gamla stuga till församlingen, när de själva byggde nytt. Med frivilliga krafter och skänkta pengar byggde man till med ett kapell, som invigdes 1934. Som mest hade församlingen 110 medlemmar.

När de byggdes en ny kyrka i Arjeplog på 60-talet, såldes kapellet i Gasa till en av predikanterna och verksamheten i Gasa avtog så småningom.

I år är det 80 år sedan invigningen och nu på söndag återinvigts kapellet i samarbete med Arjeplogs församling och Båtsuoj samecenter.

Huset ägs i dag av Peder Bergqvist, som är präst i svenska kyrkan i Rättvik. Han växte upp i pingströrelsen och hans far var en av flera predikanter som har tjänstgjort i byn Gasa.

– Jag har haft en längtan att kapellet ska kunna användas på somrarna, säger han.

De hoppas nu att de kommer mycket folk till Gasa på söndag för att delta i återinvigningen.

Fakta Pingströrelsen

1906 började en period av ökad religiös aktivitet, en väckelse, i Los Angeles, Kalifonen. Ledaren var den svarte predikanten William J Seymour. Väckelsen kom till Sverige samma år genom svensk-amerikanen Andrew G. Johnson. Han startade verksamhet i november 1906 i sin hemstad Skövde. Nästa starka centrum blev Göteborg där utgavs även den första pingsttidskriften i Sverige. Från 1911 kom en tongivande ledare i Stockholm att allt mer stå i centrum, den unge baptistpastorn Lewi Pethrus. Filadelfiaförsamlingen i Stockholm grundades 1911 av Lewi Pethrus och hans medarbetare. Därefter växte sig pingströrelsen allt starkare, tills den blivit en etablerad rörelse med församlingar över hela landet. Pingströrelsen i Sverige har idag omkring 85 000 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om