Lyckat med mindre antibiotika

Minskad förskrivning av antibiotika är en målsättning även inom djursjukvården. Veterinärerna i Norrbotten har hunnit långt och ligger klart under riksgenomsnittet vad gäller att skriva ut antibiotika.

Femåriga dansksvenska gårdshunden Zelda är på besök på Djursjukhuset i Gammelstad. Maria Karlsson, chefsveterinär, tittar till henne.

Femåriga dansksvenska gårdshunden Zelda är på besök på Djursjukhuset i Gammelstad. Maria Karlsson, chefsveterinär, tittar till henne.

Foto: Jens Ökvist

GAMMELSTAD2012-04-10 06:00

PT berättade den 30 mars att förskrivning av antibiotika inom sjukvården ska minska för att förhindra att bakterier blir resistenta mot medicinen.

Även inom djursjukvården drar man ner på antalet antibiotikarecept och i Norrbotten har man hunnit långt i satsningen.

- Jag har inga exakta siffror men vi i Norrbotten ligger klart under riksgenomsnittet när det gäller hund och katt, säger Maria Karlsson, chefsveterinär på Djursjukhuset i Gammelstad.

2006 var det "all time high" av antibiotikaförskrivning av veterinärer i hela landet och det var också då man såg de första multiresistenta bakterierna hos hund och katt.

-  Det blev en väckarklocka att vi måste göra något.

Läker själv
Det är betydligt svårare att få fram statistik över antibiotikarecept till djur då recepten inte registreras på veterinären utan på uthämtningsstället.

På Djursjukhuset i Gammelstad har man dock gjort egna mätningar. Maria Karlsson valde slumpmässigt ut tre veckor under 2011 och tittade på hur många recept antibiotika som skrivits ut.

- Om vi träffar 300 patienter på en vecka så fick sju till nio antibiotika. Det är en stor förändring jämfört med förr, då hade kanske 50 fått antibiotika.

Ett tydligt exempel på att antibiotika inte alltid är nödvändigt är böldbildning i analsäckar hos hundar.

- Jag tog ut statistik här hos oss och såg att i 18 av 20 fall hade bölderna läkt av sig själva utan antibiotika.

"Följer policyn"
Det vanligaste sjukdomstillståndet inom djursjukvården som behandlas med antibiotika är hudproblem hos hund.

- Det är en stor konsument, men det handlar också om felförskrivningar, att djur får antibiotika i förebyggande syfte inför en operation till exempel, säger Maria Karlsson.

All personal på Djursjukhuset har utbildats i antibiotikaresistens och man har satsat hårt på vårdhygien för att förhindra att bakterier sprider sig inom sjukhuset. Maria Karlsson har också, tillsammans med en expert från Statens veterinärmedicinska anstalt, utbildat veterinärer från Sundsvall och norrut i antibiotikaresistens och antibiotikaförskrivning.

Hon gläds över att kunna se resultat av satsningen.

- Vi märker när vi får remisser att veterinärer följer policyn och det är roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om