Svenskbyn Tages andra hem

-  Mitt andra hem, där jag har en stor del av hjärtat! Det säger Tage Brolin, 65-årig företagsledare i Främmestad, Nossebro, om Gammalsvenskby, den lilla svenskkolonin i södra Ukraina. Han är bybornas "dyraste" vän i så måtto att han kopplat greppet om de problem som uppstår och är en förlängd arm när det gäller att samla in pengar.

Tage Brolin, här omgiven av två av sina kära vänner, Elsa Utas och Maria Norberg, har gjort 33 resor till Gammalsvenskby, som blivit som hans andra hem.

Tage Brolin, här omgiven av två av sina kära vänner, Elsa Utas och Maria Norberg, har gjort 33 resor till Gammalsvenskby, som blivit som hans andra hem.

Foto: Jan Lundquist

GAMMALSVENSKBY2011-09-27 06:00

Fylld av glädje och engagemang går han in för samhället vid floden Dnjepr, och har just avslutat sin 33:e resa dit.

Till honom vänder sig byborna med allt de vill ha hjälp, i smått och stort.

Alla talar de om "vår Tage", som också har ett eget litet boende i samhället när han är på besök.

- Som ung hörde jag talas om Gammalsvenskby. Min morfar, lantbrukare i Västergötland, berättade för mig som barn om byn, där så många hade svenskt ursprung och var ättlingar till svenskbönder vilka 1781 lämnade Dagö vid Estlands kust för Ukraina och vid Dnjepr grundade ett samhälle. Morfars berättelser har följt mig och fortsatt att väcka intresse. Jag har genom åren sedan kommit över annan litteratur kring byns öden och äventyr. Genom ett engagemang inom Svenska kyrkan fick jag nya kontakter, genom präster som tjänstgjort där, Kjell Knutas och Karl-Erik Tysk, berättar Tage Brolin.

Drabbade men ödmjuka
Historien om Gammalsvenskby har hela tiden suttit djupt i hans hjärta.

- De som bor där har drabbats hårdare än många andra och ändå fortsatt att vara ödmjuka. Det har gjort att jag hela tiden brunnit för att kunna åka dit en gång, för att se hur det gått med deras liv.

I maj 1999 tog Tage Brolin steget fullt ut och därmed uppfylldes drömmen att få lyssna till det gamla svenska språket och ringa in situationen för dem som levde där. Han fick tillfällen till många pratstunder med flera av de äldre svensktalande byborna.

- Den resan fyllde mig med starka känslor. Att stå där och lyssna på vilka behov som fanns och vilka drömmar de hade, många för oss så små men för dem så stora. Hade jag inte åkt dit den där majdagen för 12 år sedan, ja, då hade jag nog så småningom tappat bort dem. Gammalsvenskby hade kanske blivit ett blad i historieboken som man vänder, påpekar Tage Brolin.

Genom sitt mångåriga engagemang i Lions hemma har han alltid varit beredd att hjälpa till. Det har bland annat tagit sig uttryck i hjälpverksamhet i Estland och som ledare för projekt i Gambia.

- Jag lyssnade till bybornas önskemål och har, kanske inte i någon speciellt organiserad form, försökt samla in pengar till olika behov som finns i Gammalsvenskby.

Han berättar fragment av de insatser som han själv och andra, med förmedling av honom, åstadkommit.

Brinner för sin sak
Det märks av engagemanget att Tage Brolin brinner för sin sak, och inte vill ducka för utmaningar.

En morbror till honom fick också tillfälle att besöka Gammalsvenskby. Det resulterade först i en penninggåva på 50 000 kronor som sedan följdes av ytterligare en gåva på 50 000 kronor.

- Pengar som huvudsakligen skall gå till att renovera sjukhuset, där köket är under all kritik, berättar Tage Brolin och tillägger:.

- Det måste fixas. Det går inte bara att sitta och tro att någon annan skall göra det.

All hjälp viktig
Intervjudagen hade för övrigt Tage Brolin med sig också en ansenlig summa pengar som skall användas för att försköna Gammalsvenskby, bland annat en park kring ett minnesmonument.

- Det känns fantastiskt att få hjälpa till. Samtidigt glad över resultatet och naturligtvis överraskad och givetvis hedrad över hur svenskbyborna omfamnar mig, och tillägger litet försiktigt:

-  Det borde ju finnas fler runt om i Sverige som vill vara med att satsa på bevarat svenskt språk och kultur i detta fantastiska område.

Han är noga med att betona att han inte vill vara den som syns.

-  Vi måste bara gripa in och hjälpa de svensktalande byborna. Alla som hjälper till är viktiga.

Sedan är det bara att hitta talanger till människor, med driftiga idéer, som vill gå in i olika uppgifter, noterar han under samtalets gång. Tage Brolin ser Piteå västra rotaryklubbs satsning att förse byn med en bra vattenförsörjning som en klockren insats.

Under senare tid har Tage Brolin också varit med att organisera resor till Gammalsvenskbyn, i syfte att väcka svenskarnas intresse för området. Med baktanke att fler sedan vill vara med att hjälpa till att täcka de behov som finns.

- Vilket lyft det kan bli att visa upp Gammalsvenskby, en plats med en så originell utveckling, säger han.

När Tage Brolin inte befinner sig i Ukraina driver han ett byggföretag med ett 20-tal anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om