Pirttijärvivargen avlivad

Pirttijärvivargen är avlivad. Personal från länsstyrelsen har idag tillsammans med representanter för berörd sameby verkställt skyddsjakten som Pirttijärvi och Korju samebyar ansökte om i december.

Gällivare2008-02-04 00:00
KIRUNA (PT) Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att skyddsjakten får genomföras. Anledningen är bland annat att vargen dödat många fler renar än vad samebyn får ersättning för.

- Av Naturvårdsverkets beslut framgår att länsstyrelsen ska utse de som genomför jakten. Enligt vår förvaltningsplan för de stora rovdjuren ska länsstyrelsen ta ett särskilt ansvar för varg, säger Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Ovanlig åtgärd

När den skada som ett rovdjur åstadkommit är tillräckligt stor och risken för nya skador eller störningar ökar, samtidigt som skadeförebyggande åtgärder inte lyckas, kan skyddsjakt i vissa fall beviljas.

- I det aktuella fallet har vargen funnits i området under lång tid, över två år, och under denna tid har den orsakat stora ekonomiska förluster för samebyarna. Den har inte visat några tendenser till att lämna området, berättar Jan Olov Westerberg, chef för miljöavdelningen.

Skyddsjakt på varg är en sällsynt åtgärd, särskilt på individer som har ett östligt ursprung.

- Skyddsjakt är för oss en av flera delar i arbetet med att förvalta de stora rovdjuren. Arbetet bygger på att hitta lösningar i varje enskilt fall. Ibland innebär dessa att skyddsjakt är oundvikligt. Detta gäller även högt prioriterade arter som varg, fortsätter Karina Lövgren.

Näringarnas intressen värnas

Arbetet med att förvalta de stora rovdjuren bygger på ett nära samarbete mellan de näringar som berörs av rovdjuren och myndigheterna.

- Målet med vårt förvaltningsarbete är att kunna uppnå en förvaltning där vi gemensamt kan hantera rovdjursstammarna på ett sådant sätt att näringarnas intressen värnas, samtidigt som rovdjursstammarna kan utvecklas. För att detta ska vara möjligt krävs att alla parter är beredda att respektera varandras utgångspunkter. Ibland kan detta leda till att vi är tvungna att ta steget att avliva ett rovdjur som åstadkommer stora skador, avslutar Karina Lövgren och Jan Olov Westerberg, i ett pressmeddelande.

Vargen har nu skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och kommer sedan att tillfalla Naturhistoriska Riksmuseet.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om