Vid inventeringen har man mätt antalet smågnagare genom att fånga upp dem i fällor. Fällorna som används under mätningarna placeras på samma platser efter samma slinga.
– Det är antalet som är av intresse, säger Kai Oja, projektledare vid Länsstyrelsen.
Anledningen till inventeringen av smågnagare är flera. Dels är smågnagare så som lämlar och sorkar i stor utsträckning stationära och speglar därför väl lokal miljöpåverkan och kan säga något om eventuella miljögifter i området. De är också viktiga komponenter i de terrestra näringskedjorna i fjällen då de är basföda för många rovdjur.
Vid inventeringen kan man eventuellt även få en uppfattning om förekomsten av ugglor, rovfåglar och andra rovdäggdjur, till exempel fjällräv i området.
Smågnagare kan också fungera som bärare och spridare av sjukdomar till andra viltpopulationer och till människan. En sannolikhet som blir större om det finns fler sorkar och lämlar i ett och samma område.
Enligt Kai Oja, pågår årets mätningar, vilket gör det för tidigt att kunna dra några slutsatser om storleken av populationen och de frågeställningar som SLU hoppats att kunna få svar på.
Projekttiden är beräknad till slutet av årsskiftet 2020.
Tidningen har sökt Ola Inghe, ansvarig handläggare vid Naturvårdsverket, för en kommentar men han har inte gått att nå.