LO-topp kritisk mot avsaknad av toaletter och fikarum

Inga toaletter och inga fikarum – så är verkligheten för dem som jobbar i vindkraftsparken i Lehtirova. "Att arbetare tvingas göra sina behov utomhus är helt oacceptabelt", säger Claes Danell, LO:s tillförordnade vice ordförande i norra Sverige.

Claes Danell, tillförordnad vice ordförande för LO-distriktet norra Sverige, uppmanar Arbetsmiljöverket att omedelbart agera mot Vestas Northern Europe.

Claes Danell, tillförordnad vice ordförande för LO-distriktet norra Sverige, uppmanar Arbetsmiljöverket att omedelbart agera mot Vestas Northern Europe.

Foto: Pressbild

Gällivare2023-04-23 19:02

De som jobbar vid vindkraftsparken, på gränsen mellan Pajala och Gällivare kommuner, tvingas äta sin lunch i bilen och uträtta sina behov utomhus. 

Lehtirova Vindpark stod klar 2018. Arbetet utfördes av företaget Vestas, vars anställda tekniker idag dagligen utför service vid anläggningen. 

– Man ska inte behöva skotta sig fram i 120 centimeter djup snö för att kunna uträtta sina behov, säger Anders Larsson, skyddsombud och tekniker på företaget Vestas Northern Europe som nu anmält företag till Arbetsmiljöverket.

Det här har ju tydligen pågått i flera år? 

– Innan jag började här jobbade jag 34 år i gruvan och var skyddsombud i 20 år där. Där hade vi aldrig sådana här problem. Jag har träffat andra skyddsombud från vindkraftsparker och ingen annan har haft just de här problemen. 

Hur ser en dag ut för er som jobbar där?

– Vissa dagar kan det vara 30-40 personer där samtidigt. Och ju mer snö vi har, desto närmare vindturbinerna tvingas folk uträtta sina behov. Och på våren när det tinar så har vi skit och toalettpapper på planen framför turbinerna. 

Claes Danell, även ordförande för Socialdemokraterna i Piteå, är bestört och upprörd över hur företaget vägrat tillgodose sina anställda ordentliga toalett- och hygienfaciliteter på arbetsplatsen.

– Det är verkligen pinsamt att se ett företag agera på detta sätt. Att tvinga arbetstagare att göra sina behov utomhus är helt oacceptabelt och visar på en total brist på respekt för deras välbefinnande och värdighet. Vi lever i 2023, inte 1923, och vi förväntar oss att alla arbetsgivare behandlar sina anställda med värdighet och respekt, i enlighet med lagstiftningen och kollektivavtal.

Nick Fortgens, central ombudsman på fackförbundet SEKO med ansvar för energiområdet, stämmer in i kritiken.

– Det här är en väldigt allvarlig fråga som egentligen inte borde finnas på svensk arbetsmarknad. Att tvinga anställda att uträtta sina behov i naturen är oacceptabelt. 

Danell uttrycker en oro för arbetare inom den gröna omställningen.

– Det gröna folkhemmet får inte bli ett fuskbygge där arbetstagare utsätts för farliga eller oacceptabla arbetsförhållanden. Vi kan inte bygga en hållbar framtid genom att bryta mot grundläggande arbetsrättigheter och diskriminera arbetstagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!