Carolins mördare släpps ur fängelse efter 16 år

Toni Alldén, som 2008 sköt ihjäl 29-åriga Carolin Stenvall efter ett bråk på en rastplats i Gällivare, dömdes till livstids fängelse. Men nu släpps han efter 16 år.

Toni Alldén som suttit fängslad för mordet på Carolin Stenvall försätts nu på fri fot.

Toni Alldén som suttit fängslad för mordet på Carolin Stenvall försätts nu på fri fot.

Foto: EIJA DUNDER/Norrbottens media

Gällivare2024-10-12 13:33

Den 22 oktober 2008 hittades den 29-åriga Carolin Stenvall död. Hon hade då varit försvunnen i flera veckor. 

Carolin Stenvall hade en dag i september lämnat sitt hem i Piteå för att åka till en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi. I samband med den resan hade hon stannat vid rastplatsen Stenbron i Gällivare. 

Där mötte hon den då 51-åriga Toni Alldén. Han hade stannat till vid rastplatsen för att slänga sopor på väg hem från ett jaktpass.

Exakt vad som hände under deras möte vid Stenbron är höljt i dunkel.

undefined
Carolin Stenvalls bil innanför polisens avspärrningar vid parkeringen på rastplatsen Stenbron vid E10 utanför Gällivare.

Toni Alldén har hävdat att hon anmärkt på hur han körde och han har under rättegång sagt att han knuffat till henne och att hon då ska ha hamnat på marken. 

– Jag svängde in på parkeringen och såg jag inte om släpvagnen tog i henne. När hon kom fram till mig skällde hon, och jag knuffade. När jag sedan såg allt blod brast det för mig. Det slutade att fungera, säger han under en rättegångsförhandling 2019

Efter att hon ramlat till marken ska han ha lyft in henne i bilen i tron att hon varit död. Han körde sedan till en skogsväg där han sköt ihjäl henne. Domstolarna har senare konstaterat att hon var vid liv när hon träffades av ett skott i ryggen.

Sedan försökte han bränna upp kroppen och gömma den på en annan plats.

Det var först efter att han erkänt mordet och berättat var han gömt kroppen som den hittades.

undefined
Carolin Stenvall mördades den 12 september 2008 vid en stenbro.

Toni Alldén dömdes till livstidsfängelse och placerades först på Kumlafängelsets avdelning för långtidsdömda. Efter fyra år på fängelset med högsta säkerhetsklass placerades han på en anstalt i Gävle. Han har under fängelsetiden också genomgått behandlingsprogram mot sitt alkoholmissbruk. 

Senare flyttades han till en anstalt utanför Umeå som har den lägsta säkerhetsklassen. På anstalten har han fortsatt med behandlingsprogram varvat med djurskötarutbildning.

Toni Alldén har inför frigivningen fått skyddade personuppgifter och för en månad sedan flyttades han till en ny anstalt, som hemligstämplats med hänvisning till hans skyddade identitet, rapporterar Expressen.

Efter att flera gånger försökt få sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff beslutades 2021 att han straff skulle tidsbestämmas till 24 års fängelse. Beslutet innebär att han friges villkorligt efter att ha suttit 16 år i fängelse. Något som tidningen Expressen var först med att rapportera.

Vi har varit i kontakt med Carolin Stenvalls familj som avböjer att kommentera.

undefined
Det var på rastplatsen Stenbron vid E10 utanför Gällivare som mördaren av en slump mötte Carolin Stenvall. 29-åringen från Piteå var på väg till en anställningsintervju i Jukkasjärvi, men hon kom aldrig fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!