Stort intresse för Gallejaurs kultur- och naturreservat

"Stort för byn" , tyckte bybon Crister Lövgren. "En historisk händelse - och en framtidssatsning för kommunen", menade Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson. "Den här dagen skrivs in i Norrbottens läns historia" , sa landshövding Per-Ola Eriksson. "Att byar som Gallejaur bevaras är viktigt för landet, påstod riksantikvarie Inger Liljeqvist.

Byavägen i Gallejaur på invigningsdagen påminde om Ströget i Köpenhamn.

Byavägen i Gallejaur på invigningsdagen påminde om Ströget i Köpenhamn.

Foto: Bertil Sundkvist

GALLEJAUR2008-08-18 06:00
Byn i Arvidsjaurs kommun vid Västerbottensgränsen, med två bofasta, Crister Lövgren, 54, och Erik Eriksson, 86, levde upp som aldrig förr i lördags. Troligtvis har det aldrig någonsin varit så många människor i byn samtidigt. På nästan varenda gräsplätt mellan vägen och sjön stod parkerade bilar. Den gamla vägen genom byn, mellan gårdar och uthus påminde om Ströget i Köpenhamn en sommardag.
Kanske var det 1 000 människor i Gallejaur i lördags. Kanske 800. Men minst 700. Och det var inte bara lokala, kommunala, regionala och nationella talare som hyllade Gallejaur och systrarna Karlssons livsverk som nu bevaras för framtiden. Nog verkade det som Vår Herre var synnerligen välvillig till att Gallejaur blir det kultur- och naturreservat byn förtjänar. Vädret var som skapt för en lyckosam invigning.
Gallijaur-Järvlia kulturbygdsförening visade upp byggnader, gamla hantverkstraditioner och höll guidade promenader.
Tagit vara på naturen
Soifa Häyhtiö och Magnus Marklund visade hur man byggde gärdesgårdar förr och Ingemar Sjölund berättade initierat om hur man byggt utan spik och tagit vara på vad naturen gett.
Den här dagen var också något av hemvändarträff. Nils-Erik Svensson från grannbyn Stenbacken noterade att väldigt många som fanns på plats har sina rötter i och runt Gallejaur. Han minns själv hu han som ung följde sina renskötande föräldrar på skidor och alltid såg fram emot den mat som det alltid bjöds på i Anders Larsa-gården.
- Det var stor gemenskap i byn, minns han.
Kulturreservatet Gallejaur består av ett 60-tal byggnader och en by med en mer än 200-årig historia. Byn är starkt förknippad med de tre systrarna Karlsson som levde och verkade i byn. De levde med de förändringar som var tvungna. Men de förändrade inget för förändringens skull. Därför finns en historia kvar, föremål och annat som användes då självhushållningens tid mötte det moderna samhället.
Naturreservatet Gallejaur består av natur som präglats av ett återhållsamt skogsbruk. Man tog helt enkelt den ved och det virke man behövde.
I sitt invigningstal poängterade landshövding Per-Ola Eriksson skogstillväxten och de höga stammarna som ett resultat av ett ansvarsfullt skogsbruk.
Landshöving planterade
Landstingsrådet Kent Ögren berättade att lanstinget tillstyrkt EU-medel med 500 000 kronor för en treårsperiod för Gallejaur-projektet och till Stiftelsen systrarna Karlsson i Gallejaur överlämnade han en check på
100 000 kronor som ska användas för att inventera och dokumentera alla de tusentals föremål som finns bevarade.
Crister Lövgren, bybo och stitelseledamot sa:
- Ni har gjort en stor dag ännu större.
Gallejaur har varit ett turistmål tidigare. Nu väntas det bli ett stort turistmål och nu ska många planer realiseras. Crister Lövgren menade att i och med att byn blivit ett reservat är delmål ett nått.
- Nu ska vi utreda hur vi ska sköta reservatet, sa han och förklarade att det finns planer på att återuppliva jordbrukstraditionen.
Invigningen inramades av musik av gruppen Glesbygd´n. Och som markering att Gallejaur-reservaten var invigda planterade landshövding Per-Ola Eriksson ett träd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om