Sommarens trädgårdsfokus har sin naturliga förklaring. Trädgårdarna vid AndersLarsagården och vid Karlssons, de två gårdarna i kulturreservatet har i ett treårigt projekt restaurerats och återställts i ett vårdat skick till hur de kan ha sett ut när de stor i sin fulla prakt under 1940 och 1950-talen.
– När systrarna Karlsson blev gamla orkade de inte sköta trädgårdarna. Restaureringen var länsstyrelsens idé, de ville göra en inventering av vilka växter som odlats och genom att dels se vad som fanns kvar och dels utifrån gamla foton se hur det sett ut tidigare gjordes en restaureringsplan, säger Crister Lövgren.
Projektmedel beviljades och i fjol höst var det treåriga projektet slutfört.
Förutom inventering på plats och de gamla fotografierna har gamla fröpåsar och anteckningar som sparats i Gallejaur gett värdefull vägledning i återskapandet av trädgårdarna.
Det finns bland annat en uppteckning från 1940-talet över vad som odlats och en beställning från 1927, man beställde fröer av bland annat vallmo, pioner och tagetes för sammanlagt två kronor och trettiofem öre.
Glömda sorter
I trädgårdarna i Gallejaur växer gamla glömda sorter.
– Vi har till exempel korovor och Norsjölök, en typ av potatislök eller schalottenlök, som vi fått av Ulla Nygren i Norsjö och en gammal sort av jordgubbar som vi fått från Elisabeth Erixson i Mockträsk utanför Boden. Vi håller ögon och öron öppna efter mer gamla sorter.
Crister Lövgren säger att sommarens trädgårdstema i Gallejaur ligger rätt i tiden.
– Vi upplever att intresset för trädgård och odling växer. Samtidigt pratas det inom hembygdsrörelsen nu också om det biologiska kulturarvet. Det är också en allmän trend, trädgårdsintresset ökar.
Trädgårdarna ska invigas i sommar, men först den 10 augusti, när det vuxit till sig rejält bland renfana, röd nejlikrot, potatis, jordgubbar och annat i rabatter och grönsaksland.
Nästa projekt i Gallejaur, nu när trädgårdarna är avklarade, handlar om djur.
– Vi har redan får här och jag gissar att nästa djur vi tar in blir Bjurholmshöns. På sikt vill vi också ha fjällkor här, och en nordsvensk häst och lappget.